На окремих дільницях Закарпаття, на яких були присутні спостерігачі ОПОРИ, комісії закінчили вечірнє засідання приблизно до 22:00, однак у кількох протоколах про підсумки голосування вказана дата - 22 квітня та час після півночі.

Наприклад, на виборчій дільниці №210312 (село Завидово, Мукачівський район, округ №69, центр - Мукачево) протокол підписано як такий, що датується 22 квітня, 00:15.

На дільниці №210328 (село Микулівці, Мукачівський район, округ №69, центр - Мукачево) протокол також підписали 22 квітня, час - 00:55.

На виборчій дільниці №210686 (місто Мукачево, округ №69) спостерігачці також надали копію протоколу, яка підписана 22 квітня, час - 00:15.

На дільниці №210256 (село Майдан, Міжгірський район, округ №70, центр - Свалява) протокол підписаний 22 квітня о 00:36.

ДВК №210807 (село Тур’ї-Ремети, Перечинський район, округ №70, центр - Свалява) протокол датований 22 квітня, час - 00:02.

“Ймовірно, члени ДВК вказали такий час, аби на папері вийшло, ніби вони працювали 2 доби, а отже - й мали подвійний гонорар, - констатує координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області. - ЦВК та ОВК варто звертати увагу на такі відхилення, адже, по суті, мова йде про свідому невірну інформацію у виборчій документації”.

Відповідно до частини 10 статті 79 Закону України “Про вибори Президента”, пакети з протоколами дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, виборчими бюлетенями, контрольними талонами і предметами, списками виборців, а також, за наявності, окремими думками членів виборчої комісії, викладеними у письмовій формі, актами, заявами, скаргами та рішеннями, прийнятими комісією, невідкладно після закінчення засідання комісії доставляються до окружної виборчої комісії.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)