ОПОРА зафіксувала, що члени дільничних виборчих комісій дільниць № 230934 та № 230881 підписали протоколи про підсумки голосування під час процедури волевиявлення громадян. На місце подій викликали поліцію.

Офіційні спостерігачі ОПОРИ помітили, що члени двох ДВК: виборчої дільниці №230934 в територіальному виборчому окрузі №75 та № 230881 в ТВО №74 підписують протоколи про підрахунок голосів під час проведення процедури голосування виборців на дільниці. Ці протоколи також не містили печаток.

Із підозрою про можливі ознаки порушення було викликано поліцію. Для з’ясування обставин на дільницю виїхала слідчо-оперативна група.

ОПОРА нагадує, що згідно з ч. 3 ст. 158 Кримінального кодексу України підписання протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, протоколу про підсумки голосування чи результати виборів або референдуму до його заповнення, або складення чи підписання такого протоколу не на засіданні виборчої комісії чи комісії з референдуму, на якому здійснюється підрахунок голосів виборців чи встановлення підсумків голосування чи результатів виборів або референдуму, або включення до такого протоколу завідомо недостовірних відомостей – караються позбавленням волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер