До дільничної виборчої комісії №560346 (м. Здолбунів, вул. Шкільна, 40) надійшло повідомлення органу ведення Державного реєстру виборців щодо виключення одного виборця зі списку виборців, який був включений два рази. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

Зокрема, у повідомленні йдеться:

«Дільнична виборча комісія, до якої надійшло повідомлення органу ведення Державного реєстру виборців про виявлення кратного включення виборця до списку виборців, зобов’язана виключити такого виборця/ таких виборців зі списку виборців на цій виборчій дільниці».

«Повідомлення принесли з Державного реєстру. Комісія виключить з основного списку виборців людину, тому що вона буде голосувати на спецдільниці №560400. І у наших списках на одну людину стає менше. Тобто, тепер у нас 1967 виборців», - прокоментувала голова дільничної виборчої комісії Вікторія Янко. 

Відповідно до ч. 2 ст. 3 Закону України «Про вибори Президента України» кожний громадянин України на виборах Президента України має один голос. Виборець може використати право голосу тільки на одній виборчій дільниці, де він включений до списку виборців. Виборець реалізує своє право голосу під час виборів у порядку, встановленому цим Законом.

У той же час в законі "Про вибори Президента" міститься заборона на внесення змін до списку виборців в день голосування (ч. 3 cтатті 35 Закону).  

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.