На виборчій дільниці № 510283 виборчого округу № 142 (м. Болград) невідомий пошкодив інформаційний плакат одного з кандидатів у Президенти. Про це повідомляє спостерігач ОПОРИ.

Голова дільничної виборчої комісії викликала на місце поліцію. Пізніше пошкоджений плакат зняли.

Наразі в приміщенні є інформаційний плакат лише з відомостями про іншого кандидата в Президенти, оскільки запасного на випадки пошкоджень не передбачено.

ОПОРА нагадує, що, відповідно до ч.5 ст. 74 Закону України «Про вибори Президента України»,  у приміщенні для голосування або безпосередньо перед ним дільнична виборча комісія в обов'язковому порядку розміщує плакати, що роз'яснюють порядок голосування та відповідальність за порушення законодавства про вибори Президента України, інформаційні плакати кандидатів на пост Президента України, які розміщуються в алфавітному порядку (в порядку розміщення кандидатів у виборчому бюлетені).

Нагадаємо, що пошкодження агітаційної продукції та інформаційних плакатів кандидатів на пост Президента України у день виборів може містити ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 157 КК України «Перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права, перешкоджання діяльності іншого суб’єкта виборчого процесу, поєднані зі знищенням чи пошкодженням майна» та статті 296 КК України «Хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом».

Нагадаємо, що у Березівському районі спостерігача ОПОРИ вигнали з виборчої дільниці, але після звернення до поліції він повернувся до виконання своїх обов’язків.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)