Спостерігачі ОПОРИ фіксують порушення на дільницях в Черкаській області. Серед них – голосування без паспорта та заява про те, що підпис виборця підроблено. Окрім того, в поліції інформують, що отримали 16 заяв про можливі порушення виборчого законодавства, відкрито одне кримінальне провадження.

У місті Канів на дільниці №710892 прийшли родичі однієї з виборчинь і повідомили, що до неї не приїхала скринька додому. У дільничній виборчій комісії стверджують, що жінка проголосувала, натомість родичі повідомляють, що її підпис підроблений. На місце була викликана поліція.

У селі Ксаверове, що в Городищенському районі, на ДВК №710026 громадянину був виданий бюлетень без паспорта по свідоцтву про народження. Виборець пояснила, що забула паспорт. Спостерігач зробила зауваження членам комісії та провела з ними роз'яснювальну роботу. У селі Петрівська Гута, що на Лисянщині, члени комісії видали виборцю бюлетень без паспорта, на що отримали зауваження від спостерігача ОПОРИ. 

Окрім того, у місті Черкаси на ДВК №711002 комісія проголосувала за те, щоб видати виборцеві бюлетень після пред'явлення закордонного паспорта.

Зазначимо, що перелік документів, які підтверджують громадянство України, вказаний в частині 2 статті 2 ЗУ «Про вибори Президента Україна».

Станом на 16-ту годину до черкаської поліції надійшло 16 повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства. Зокрема, як повідомив начальник сектору комунікацій ГУНП в Черкаській області Дмитро Грищенко, правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею 158-1 ККУ оскільки на одній із дільниць в обласному центрі виборець проголосував двічі.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.