Станом на 13:00 явка на спеціальних дільницях у Донецькій та Луганській областях, де голосують військовослужбовці, становить 52%. В той же час, станом на 12:00 загальна явка становить 296 845 виборців, що складає 21,1% від кількості виборців.

«Явка серед наших військовослужбовців становить 52%. Під час проведення виборів на даний час скарг, заяв на спеціальних дільницях не зафіксовано, все відбувається відповідно до чинного законодавства», - розповів ОПОРІ полковник, начальник відділу морально-психологічного забезпечення Об'єднано-командного пункту Об'єднаних сил Євген Коваленко.

Нагадаємо, загалом на території Донецької та Луганської областей створено 79 спеціальних виборчих дільниць у винятковому випадку на тимчасовій основі на території військових частин (формувань) в зоні проведення Операції об'єднаних сил. Зокрема, 14 дільниць - у Луганській області, 65 — у Донецькій.

Всі КПВВ продовжують працювати у штатному режимі.

«Станом на 13:00 пропускну лінію перетнуло близько 7 тисяч осіб. Нами зафіксовано 8 випадків відмов щодо перетину лінії розмежування з причин невірності документів або взагалі за причини відсутності належним чином оформлених документів. Загалом на усіх КПВВ в районі проведення операції об’єднаних сил несуть службу 216 прикордонних нарядів, більше 100 з яких - з перевірки паспортних документів. Накопичень машин наразі ми не спостерігаємо. В середньому перебуває від 10 до 30 транспортних засобів у всіх КПВВ окрім на даний час Маріїнки – там черги взагалі відсутні», - у коментарі ОПОРІ розповів прес-офіцер Донецько-Луганського регіонального управління Державної прикордонної служби України Олег Личковський.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Громадське спостереження за виборами Президента України на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.