Спостерігачі ОПОРИ зафіксували відразу 2 випадки незаконної агітації за одного із кандидатів у Президенти по 107, що у місті Лисичанськ, та 112, що у місті Рубіжне, виборчих округах  Луганської області.

Таким чином, у багатоквартирному будинку №6 по вулиці Ворошилова міста Лисичанськ спостерігач ОПОРИ помітив друковану агітаційну продукцію на користь Петра Порошенка. В одному із під’їздів у поштових скринях було розміщено буклети, на яких зображено карту України та надпис «21 квітня вибори Президента України. Обирай!» На зворотному боці друкованої листівки міститься звернення Петра Порошенка до співвітчизників, у якому він закликає не програти Батьківщину, не жартувати із власним майбутнім і майбутнім своїх дітей та онуків. «Обирайте свідомо!», - говориться наприкінці звернення. Таку ж друковану продукцію спостерігачами ОПОРИ було зафіксовано у 112  виборчому окрузі міста Рубіжне на Вулиці Менделєєва, 33, що неподалік виборчої дільниці № 441084. 

На місця подій було викликано органи національної поліції, які наразі надають правову оцінку вказаним фактам.

Крім того в місті Лисичанськ за адресою проспект Перемоги 119, 4 під’їзд багатоповерхового дому, а також у місті Сєвєродонецьк за адресою Шосе Будівельників, 25 спостерігач ОПОРИ знайшов друковану продукцію на користь одного з кандидатів. Буклети, на яких зображено карту України та надпис «21 квітня вибори Президента України. Обирай!» У зверненні говориться: «Ми не маємо права повернутися на 5 років назад – до хаосу та руйнації! І тим більше не маємо права поставити під загрозу саме існування нашої держави!».

На місця подій було викликано органи національної поліції, які наразі надають правову оцінку вказаним фактам.

Крім того, у центрі  міста Старобільськ, були зафіксовані листівки «Голосуй ПРОТИ наркоЗЕлежності» з ознаками «чорного піару» проти одного з кандидатів у Президенти. Листівки-самоклейки розміром приблизно 30х30 сантиметрів із перекресленим стилізованим зображенням шприца та руки людини, яка розфарбована у жовто-блакитний колір.

Відповідно до ст. 57 ЗУ «Про вибори Президента України» передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів, а також, що передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем виборів.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.