Станом на 14:00 спостерігачі ОПОРИ повідомляють про кілька інцидентів на виборчих дільницях Київщини – чоловік проголосував за свою матір поза кабіною для голосування, виборець не забрав свій бюлетень з кабіни після волевиявлення, порушення таємниці голосування. Крім того, спостерігачі ОПОРИ продовжують фіксувати технічні порушення.

У Василькові чоловік проголосував у кабінці, а потім, за столом для видачі бюлетенів, допоміг проголосувати своїй матері. На Васильківську виборчу дільницю № 321281  прийшло двоє осіб – чоловік і його мати. Отримавши бюлетені для голосування, чоловік здійснив своє волевиявлення  в кабіні. Потім вийшов і за столом, де видавали бюлетені допоміг проголосувати своїй матері. За словами спостерігача, він поставив галочку у її бюлетені.  Про порушення спостерігач повідомила голову дільничної виборчої комісії. У комісії,  в свою чергу, зазначили, що виборці не попереджали про недієздатність і про те, що жінка не може проголосувати самостійно. Спостерігач  склала  акт про порушення. Також повідомила про інцидент працівника правоохоронних органів.

У Баришівському районі на дільниці №320008 виборець, зайшовши у кабіну для голосування, виявив там заповнений виборчий бюлетень. Про це він повідомив голову дільничної виборчої комісії.  Голова, в свою чергу, зателефонував за консультацією до куратора в окружну виборчу комісію.  Після дзвінка голова ДВК хотів вкинути його в скриньку. Однак, спостерігач вчасно побачив це та попередив голову про порушення.  Бюлетень, який знайшли у кабінці, погасили.

Спостерігач ОПОРИ повідомив, що на виборчій дільниці 321230 у Броварах виборець після волевиявлення знімав себе та бюлетень на відео, намагаючись прикрити пальцем позначку.

У Ірпені на виборчій дільниці 321290 зранку спостерігач ОПОРИ виявила пошкоджену переносну скриньку для бюлетенів, члени комісії хотіли її використовувати і далі, однак спостерігач зауважила, що користуватися нею не можна і наполягла на тому, аби члени дільничної виборчої комісії склали акт про виявлення пошкоджень, що порушують її цілісність.

Відповідно до ч. 10 ст. 75 ЗУ «Про вибори Президента України», голова дільничної виборчої комісії на засіданні комісії перед початком голосування надає для огляду членам дільничної виборчої комісії, присутнім кандидатам на пост Президента України, їх довіреним особам, офіційним спостерігачам, представникам засобів масової інформації по черзі всі наявні на виборчій дільниці виборчі скриньки. Після огляду кожної скриньки вона пломбується або опечатується печаткою дільничної виборчої комісії.

Також у Ірпені на двох виборчих дільницях – 321290 та 321411 спостерігач помітила відсутність інформаційних плакатів. Дільнична виборча комісія повідомила, що їм їх не надали. Між тим, секретар окружної виборчої комісії зазначив, що інформаційних плакатів на всіх просто не вистачило, адже в ЦВК на весь округ їх видали лише 50, а дільниць – 109.  У ОВК зазначили, що вони складали відповідні акти про нестачу плакатів.

Спостерігачі ОПОРИ продовжують фіксувати і невідповідність облаштування виборчих дільниць технічним вимогам. Зокрема, у селі Зоря Броварcького  району, на виборчій дільниці 320237, яка знаходиться у фельдшерському пункті, кабінки для голосування розташовані в одній  кімнаті, а видача бюлетенів відбувається в іншій, в ній же знаходяться і скриньки для бюлетенів. Відповідно до ч. 3 ст. 74 розміщення обладнання у приміщенні для голосування планується таким чином, щоб місця видачі виборчих бюлетенів, вхід і вихід з кабін (кімнат) для таємного голосування, виборчі скриньки були у полі зору членів дільничної виборчої комісії та осіб, які відповідно до цього Закону мають право бути присутніми в приміщенні для голосування.

Також ОПОРА фіксує і процедурні порушення – на ДВК 320651 у Макарові спостерігач ОПОРИ зафіксував, що бюлетені виборцям видає лише один член комісії.  

Між тим, відповідно до ч.1 ст. 76 ЗУ «Про вибори Президента України», що при проведенні голосування на виборчій дільниці два члени дільничної виборчої комісії надають виборцю можливість проголосувати: один член дільничної виборчої комісії за умови пред’явлення виборцем одного з документів, зазначених у частині другій статті 2 цього Закону, та наявності виборця у списку виборців на відповідній виборчій дільниці надає виборцю список для підпису; другий член дільничної виборчої комісії у позначеному місці на контрольному талоні виборчого бюлетеня вписує своє прізвище, ініціали, розписується та проставляє номер, за яким виборця внесено до списку виборців на дільниці. Після зауваження спостерігача ОПОРИ, члени комісії почали видавати бюлетені згідно Закону.

Зазначимо також, що станом на 11 годину явка у Київській області становила 19,55%. Найвища – у 93 виборчому окрузі – 22,67%, найнижча у 97 виборчому окрузі – 17,51%.

Нагадаємо, раніше спостерігача ОПОРИ не пустили на початок ранкового засідання, крім того, протягом ранку дня голосування спостерігачі фіксували ще низку технічних порушень.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаа  нгажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)