Станом на 11 годину 21 квітня виборчі дільниці для голосування відвідали 200 547 виборців, що становить 22,9% від загальної кількості виборців у списку. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА з посиланням на дані ОВК.

Так, за даними окружних виборчих комісій, на окрузі №127 вже проголосували 30 072 виборці, на окрузі №128 –36 084  виборці, на окрузі №129 участь у голосуванні взяли 30 383 виборці, на окрузі №130 –35 375 виборців, на окрузі №131 свої голоси віддали 35 393 виборці, а на окрузі №132 –33 240.

Наразі спостерігачі ОПОРИ вже зафіксували кілька випадків порушення процесу голосування. Наприклад, на дільниці №480816 в Миколаєві  для організації голосування на дому видали на один бюлетень більше, ніж осіб, внесених до списку виборців.

Відповідно до частини 11 статті 75 Закону України «Про вибори Президента України» голова дільничної виборчої комісії передає необхідну кількість виборчих бюлетенів для голосування членам дільничної виборчої комісії, які будуть видавати виборчі бюлетені виборцям у приміщенні для голосування та організовуватимуть голосування за місцем перебування виборців. Кількість отриманих членами виборчої комісії виборчих бюлетенів для організації голосування виборців за місцем перебування повинна дорівнювати кількості виборців, включених до витягу із списку виборців.

На цій же дільниці один виборець прийшов голосувати з паспортом, в якому розмита фотографія. За словами спостерігача ОПОРИ,  його особу важко було ідентифікувати, тому комісія попросила виборця показати водійські права, щоб додатково пересвідчитись у достовірності даних. У результаті виборець отримав бюлетень та здійснив своє волевиявлення.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся: