На виборчій дільниці №590028 у с. Москаленки Білопільського району спостерігач ОПОРИ зафіксував факт видачі виборцю бюлетеня одним членом комісії.

Двоє інших членів комісії спостерігали за цим процесом. Спостерігачка зробила зауваження з приводу цього. Їй пояснили, що дві групи по 3 члени ДВК пішли зі скриньками до громадян, які голосують на дому. На дільниці залишилось 6 членів комісії. 

Склад цієї ДВК -  12 членів комісії.  Загалом на дільниці зареєстровано 315 виборців.

«Під час першого туру виборів видача бюлетенів одним членом комісії замість двох, як це передбачено законодавством, було  найпоширенішим порушенням у роботі ДВК. На нашу думку, це питання компетенції та професійності членів комісій. Хочемо закликати усі комісії не порушувати виборче законодавство», - зазначила у коментарі координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Сумській області Ірина Стегній.

Відповідно до ч.1 ст. 76 Закону України «Про вибори Президента України» при проведенні голосування на виборчій дільниці два члени дільничної виборчої комісії надають виборцю можливість проголосувати: один член дільничної виборчої комісії за умови пред’явлення виборцем одного з документів, зазначених у частині другій статті 2 цього Закону, та наявності виборця у списку виборців на відповідній виборчій дільниці надає виборцю список для підпису; другий член дільничної виборчої комісії у позначеному місці на контрольному талоні виборчого бюлетеня вписує своє прізвище, ініціали, розписується та проставляє номер, за яким виборця внесено до списку виборців на дільниці. Виборець розписується за отримання виборчого бюлетеня у списку виборців та на визначеному місці на контрольному талоні виборчого бюлетеня. Після цього член виборчої комісії відокремлює від виборчого бюлетеня контрольний талон та видає виборцю виборчий бюлетень.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачіпо всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:
Ірина Стегній,
координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Сумській області
тел.:+380636899209
(#вибори; #opora; #опора)