Придніпровський райсуд Черкас закрив провадження щодо агітаторки, яка роздавала друковану політичну рекламу без вихідних даних. Причина такого рішення – протокол, який поліція склала з порушенням. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

1 лютого в центрі Черкас представники ОПОРИ зафіксували роздачу друкованої політичної реклами із зображеннями на той момент кандидата в Президенти Сергія Капліна та символікою Соціал-демократичної партії без вихідних даних. Газета містила немарковані матеріали із позитивною тональністю, присвячені кандидатам у Президенти Сергію Капліну, Олександру Морозу та Ользі Богомолець. Також у газеті надруковані матеріали з ознаками «чорного піару» щодо інших кандидатів у Президенти, а саме – Юлії Тимошенко, Анатолія Гриценка, Володимира Зеленського, Олега Ляшка та Петра Порошенка.

Активісти ОПОРИ зафіксували факт, викликали на місце інциденту правоохоронців та звернулися із відповідною заявою в черкаську поліцію.

18 лютого матеріали адміністративної справи були передані до Придніпровського райсуду Черкас. Поліція кваліфікувала порушення за частиною 1 статті 212-13 КУпАП.

5 квітня суд розглянув справу. Олена Дружина, яка розповсюджувала агітацію, на засідання не з’явилася.

Суд вивчив справу та звернув увагу на те, що частина статті, вказана поліцією в протоколі, передбачає покарання за «виготовлення або замовлення виготовлення» агітаційних матеріалів. Водночас у протоколі вказано, що жінка здійснювала «розповсюдження» друкованої реклами. Суд дійшов до висновку, що протокол складено з порушенням, бо містить відомості, що не відповідають ознакам складу правопорушення. Тому протокол не може бути доказом вини Олени Дружини.

Суд постановив закрити провадження через відсутність події та складу адміністративного правопорушення. 16 квітня рішення набрало законної сили.

«Це типова помилка для нашої поліції на цих виборах: правоохоронці складають протоколи із порушеннями, а потім ці помилки впливають на подальше вирішення справи. Очевидно, що перед парламентськими виборами необхідно проводити додаткові практичні навчання для поліції», - коментує громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Черкаській області.

Нагадаємо, наразі на Черкащині суди розглядають п’ять адміністративних справ за заявами ОПОРИ. У чотирьох з п’яти випадків суди повернули протоколи поліції на доопрацювання через технічні помилки. Зокрема, Канівський міськрайонний суд повертав матеріали справи двічі і врешті закрив провадження.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.