На Кіровоградщині в п’яти друкованих періодичних виданнях опублікували 17 матеріалів зі згадуванням кандидатів у Президенти Володимира Зеленського та Петра Порошенка. Видання вийшли друком 18 квітня 2019 року. Більшість матеріалів не містить маркування про «політичну рекламу». Також спостерігачам ОПОРИ повідомили про телефоні дзвінки меншанцям Кіровоградщині від імені Петра Порошенка.

Найбільше матеріалів з можливими ознаками «чорного піару» надрукували у виданні «21-й канал». Зокрема, у тексті «Як уникнути національної катастрофи» йдеться, що «українські інтелектуали закликають не голосувати за Володимира Зеленского». У матеріали  наголошують, що в разі обрання проросійської влади (Зеленського) ліквідуюють автокефалію церкви, буде референдум щодо вступу в НАТО тощо. Тексти із зверненням «відомих українців» опублікували в газетах «Сільське життя плюс» та «Україна-Центр».

В обох матеріалах «Тримайте планку, Петре Олексійовичу» – Тимошенко підтримала Президента» та «Тимошенко до Порошенка: тримайте Президентську планку»  йдеться про звернення Юлії Тимошенко про нібито підтримку Петра Порошенка у другому турі. У текстах вкористовують маніпулятивні синоніми: «власне цей ставленик (Зеленський) «Інстаграму», «Вечірнього кварталу» та олігарха Коломойського»; «комік замість прийти на чесну дискусію грубив Президентові Порошенку» та інше.  Автор тексту розцінює слова колишньої кандидатки у Президенти України як підтримку Порошенка. В обох матеріалах розповідається про одні ж і ті самі факти. Подібні тексти були опубліковані в газетах «Сільське життя плюс», «Діалог» та «Украина-Центр».

У черговий раз описують ситуації з аналізами кандидатів у Президенти Володимира Зеленського та Петра Порошенка у статті «Чому Зеленський ховає аналізи». Автор допускає низку припущень, порівнює обох кандидатів і схвально відгукується про Петра Порошенка. Зокрема, «А Порошенко взяв – і на ці умови погодився: стадіон так стадіон, аналізи так аналізи»; «виглядає так, що Володимир Зеленський потрапив у власну пастку».

Спостерігачам ОПОРИ повідомили, що мешкандям Кропивницького телефонували люди, які представлялися представниками «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» і просили повідомити, за кого вони будуть голосувати 21 квітня.

Під час іншого дзвінка з номера телефону: (+380487532109) та прихованого номера у слухавці звучав голос, схожий на голос чинного Президента України та кандидата на цю посаду Петра Порошенка, який промовляв: «Доброго дня! Це Петро Порошенко – Президент України. 21 квітня – вирішальний день, що визначить долю країни. Прошу вас підтримати мій курс: демократію і гідність, а не реванш, стабільну гривню, а не інфляцію, шлях до Європейського Союзу і НАТО. Підтримайте сильну Україну, а не країну, яка впаде на коліна! Головне – зберегти країну. І до зустрічі 21 квітня».

Більшість людей пов’язує дзвінки із тим, що вони залишали свій мобільний номер в анкеті, яку заповнювали в лютому цього року в наметі з написом «Ми йдемо своїм шляхом! Петро Порошенко».

У ч. 5 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України» зазначено, що забороняється розповсюдження завідомо неправдивих відомостей про кандидата на пост Президента України. Засіб масової інформації, що оприлюднив інформацію, яку кандидат вважає недостовірною, не пізніш як через три дні після дня оприлюднення, зобов'язаний надати кандидату можливість її спростувати.

Також цей Закон містить вимоги до публікації матеріалів спростування: текст повинен бути набраний таким самим шрифтом і розміщений під рубрикою «спростування» на тому ж місці шпальти в обсязі не меншому, ніж обсяг повідомлення, що спростовується. Також у Законі зазначено, що спростування має здійснюватися за рахунок засобу масової інформації. Згідно з ч. 4 ст. 58 цього ж Закону кандидат на пост Президента України має право за рахунок коштів свого виборчого фонду публікувати агітаційні матеріали в друкованих засобах масової інформації усіх форм власності. Агітаційні матеріали публікуються на підставі угоди, що укладається між розпорядником поточного рахунку виборчого фонду кандидата на пост Президента України та редакцією друкованого засобу масової інформації. Без укладення угоди та надходження коштів на рахунок редакції друкованого засобу масової інформації публікація цих матеріалів забороняється.

Згідно до ч. 5 та 6 ст. 6 Закону України «Про захист персональних даних», обробка персональних даних здійснюється для конкретних і законних цілей, визначених за згодою суб'єкта персональних даних, або у випадках, передбачених законами України, у порядку, встановленому законодавством. Не допускається обробка даних про фізичну особу, які є конфіденційною інформацією, без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Як уже повідомляла ОПОРА, дзвінки з проханням підтримати курс Президента отримують також мешканці Сумщини, Хмельниччини.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

(#вибори; #opora; #опора)