Формування та перші засідання окружних виборчих комісій відбулися згідно з встановленими вимогами. Більшість голів та секретарів комісій було замінено. Помітний гендерний дисбаланс: з 126 членів — 86 жінок та 40 чоловіків. Загальна кількість членів дільничних виборчих комісій у всіх 9 ТВО  області від кандидатів: У Володимира Зеленського — 7 935, у Петра Порошенка — 5 836.  За поданням голів ОВК після 15 квітня до складу дільничних комісій додано 2 437 членів, яких бракувало. Про це повідомили представники Громадянської мережі ОПОРА під час прес-конференції 19 квітня в Запоріжжі.

Згідно з встановленою процедурою всі 9 ОВК Запорізької області отримали бюлетені для голосування у другому турі виборів Президента України 21 квітня. Ознак порушень у цьому процесі ОПОРОЮ не виявлено. Загальна кількість документів склала 1 389 424.

«18 квітня представники ОПОРИ зафіксували, що окружна виборча комісія в територіальному виборчому окрузі №77 не вивішує на своїй дошці оголошень постанови, що фіксують результати їхньої роботи у квітні, що суперечить ч. 16 ст. 28 ЗУ «Про вибори Президента України». За поясненням голови та секретаря згаданої ОВК, це відбувалося через велике навантаження в роботі та брак паперу. Із підозрою можливих ознак порушення був складений акт та викликана поліція, яка оформила протокол», – зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Запорізькій області .

 

Нагадаємо, 7 квітня Запорізький окружний адміністративний суд задовольнив позов представника ОПОРИ з проханням визнати протиправним та скасувати протокольне рішення ОВК №74 від 1 квітня. 31 березня він подав скаргу на згадану ОВК про порушення ДВК №230881 порядку проведення підготовчого засідання та голосування членами комісії за видалення з дільниці офіційного спостерігача ОПОРИ Дениса Демидова. Ці дії суперечать ч. 4 ст. 75,  ч. 9 ст. 69 і ст. 11 Закону України «Про вибори Президента України». 1 квітня ОВК в ТВО №74 розглянула скаргу та відмовила в її задоволенні. Саме це протокольне рішення було оскаржене у суді.

За даними ДРВ України процедурою тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси для того, щоб проголосувати у Запорізькій області скористалося 10 994 громадян. Під час моніторингу роботи відділів ведення державного реєстру виборців ОПОРА зафіксувала невеликі черги громадян в Олександрівському та Дніпровському районах Запоріжжя та у м. Мелітополь. Як пояснив у телефонній розмові начальник відділу адміністрування Державного реєстру виборців Запорізької обласної державної адміністрації Сергій Масюков зменшити черги за рахунок долучення працівників інших державних служб неможливо. Оскільки для надання послуги треба перевірити наявність громадянина у реєстрі виборців, а доступ до нього мають лише працівники служби.

Також у відділі Шевченківського району Запоріжжя офіційному спостерігачу ОПОРИ було відмовлено в зміні місця голосування. За словами працівників, попереднє посвідчення не є дійсним, оскільки містить підпис голови ОВК, який замінений у другому турі виборів, а також така зміна не передбачена в межах одного міста. Після роз'яснень, що дії згаданого відділу суперечать постанові ЦВК від 13 вересня 2012 року № 893 та додатку до постанови Центральної виборчої комісії від 11 січня 2019 року № 54 процедура була проведена.

Протягом перших трьох тижнів квітня ОПОРА здійснювала моніторинг агітації. За підсумком аналізу 9 друкованих запорізьких газет критику на адресу кандидата у Президенти України Петра Порошенка помічена у 2 матеріалах, проти Володимира Зеленського, ознаки «чорного піару» простежуються в 11 публікаціях. Ще деякі маркери «чорного піару» проти цього ж кандидата були помічені 13 квітня поблизу Малого ринку у вигляді листівок. Цього ж дня, за словами мешканки Запоріжжя Олени Ярошенко, у своїй поштовій скриньці вона знайшла газети, світлини яких виклала на своїй сторінці у фейсбук.  Це видання містить матеріали, що  мають можливі прояви дискредитації Володимира Зеленського.

Під час ознайомлення з інформаційним контентом всіх 20 сайтів районних адміністрацій Запорізької області ОПОРА встановила, що 17 з них містили публікації, що мають ознаки можливої агітації за Петра Порошенка та проти Володимира Зеленського. Більшість таких матеріалів вийшли під заголовком «Верховним Головнокомандувачем не може бути людина, залежна від наркотиків - Президент Порошенко». Наразі поліція проводить перевірку за цими повідомленнями щодо можливої незаконної агітації.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.