Напередодні дня повторного голосування спостерігачі ОПОРИ на Івано-Франківщині проаналізували агітаційну активність у квітні кандидатів Володимира Зеленського та Петра Порошенка. Дослідивши агітацію на білбордах та сіті-лайтах, публікації в ЗМІ та друковані агітматеріали, ОПОРА помітила майже повну відсутність «джинси» та агітації за кандидатів, характерну для попередніх місяців виборчої кампанії на Івано-Франківщині, та сплеск чорного піару й агітації проти Володимира Зеленського.

Петро Порошенко у квітні використовував розміщення агітації на зовнішніх носіях реклами (білборди із зображенням кандидата та Президента РФ Володимира Путіна « 21 квітня вирішальний вибір»), білбордів із прихованою агітацією із використанням стилістики та кольорів кампанії Петра Порошенка  «Думай», та білбордів «Головне не втратити країну».

На користь кандидата Петра Порошенка розповсюджуються газети «21 квітня обирай», та спецвипуск газети «Україна молода» «Перед вибором». Крім того, у Івано-Франківську розміщено білборди Галицької партії « Галицька партія підтримує Петра Порошенка.  Будь як Галичина». Представники Української Галицької партії також роздають газети із передовицями «Врятуй країну! Галичина підтримує Петра Порошенка».

Володимир Зеленський імовірно використовує приховану агітацію через розміщення білбордів із кольорами та стилістикою своєї кампанії « Кінець епохи жадібності» , «Кінець епохи бідності» (на зовнішній рекламі знаходяться вихідні дані, в яких замовником є кандидат Володимир Зеленський). 

У Івано-Франківську впродовж квітня спостерігачі ОПОРИ  фіксували листівки, що можуть мати ознаки «чорного піару» проти кандидата Володимира Зеленського. На листівках із написом «Договоримся посередине» Зе Президент Слуга Народу» зображений кандидат Володимир Зеленський та Президент РФ Володимир Путін, які ділять навпіл карту України. Також  зафіксовано листівки із зображенням Володимира Зеленського та написом «А почему цирк круглий, а стадион овальний?». Усі вони не містили необхідних вихідних даних.

Упродовж 18-19 квітня спостерігачі зафіксували нову порцію листівок із ознаками «чорного піару» проти Володимира Зеленського, розклеєних на стовпах та зупинках громадського транспорту, та без вихідних даних. Це наліпки з написами «Зе*бали. Маріонетка не переможе свого ляльковода!», «Голосуй проти наркоЗЕлежності», «Навіщо воявати, якщо можна стати на коліна? Зе!команда», «21 квітня збережи Україну» та перекресленим написом «Зе!», «Порох сила. Кокс могила».

Крім того, на зупинках громадського транспорту спостерігачі зафіксували розклеєні плакати громадської організації «Відсіч» із ознаками антиреклами  проти кандидата Володимира Зеленського «Зупини російський реванш». На листівках розміщений текст:  «Усе , за що загинула Небесна Сотня і тисячі українців на війні проти Росії, може кинути під ноги ворогу маріонетка олігарха Коломойського – Володимир Зеленський».

Із рук в руки в Івано-Франківську також розповсюджуються листівки ГО Всеукраїнська мережа «Вільні люди» з тезами про те, що «для українців головне - відсіч російській агресії , Україна в НАТО та ЄС , зміцнення армії , розвиток української армії , незалежна Українська Церква. Цього не стане при Зеленському». У тексті листівки також закликають «не віддай Україну Путіну!» та закликають 21 квітня прийти на вибори і захистити Україну.

Станом на 18 квітня у друкованих виданнях Івано-Франківська надруковано 14 матеріалів із ознаками «чорного піару» та антиагітації проти Володимира Зеленського (для порівняння, спостерігачі ОПОРИ зафіксували 12 матеріалів із ознаками чорного піару проти Зеленського за 3 місяці вичорчої кампанії у грудні 2018-березні2019). Цікаво, що «чорний піар» та антиагітація сконцентрувались лише у 4 найпопулярніших виданнях Івано-Франківська, а у районній пресі у квітні вийшов лише 1 такий матеріал.

До прикладу, у матеріалі за підписом Олександра Бондаренка «Жарт» Коломойського може стати трагедією для України» зазначено: «Моральні авторитети нації попереджають про небезпеку обрання президентом маріонетки скандального олігарха». Стаття є «збіркою фактів»: розслідування програми «Схеми» про бізнес Зеленського у Росії, звернення до нації представників української інтелігенції про недопущення обрання Зеленського кандидатом, критика нового сезону «Слуги народу».

Стаття «Головний інтерес Росії – привести кандидата, який не зможе виконувати функцію головнокомандувача» за підписом Олександра Бондаренка написана на основі коментаря координатора фонду «Мир і Ко» Мирослава Гая, який у негативному світлі загрози ескалації конфлікту на Сході України прокоментував можливу перемогу Володимира Зеленського.

У матеріалі «Путін може його переграти за декілька ходів» військовий експерт Арестович розповідає про Зеленського та нову загрозу для України. А матеріал «Не втратити державу «по приколу», який є передруком із «Газети по-українськи» відображає думку Святослава Вакарчука про можливу перемогу Володимира Зеленського.

Ще один матеріал під назвою «Захід побоюється, що Путін проковтне Зеленського, як шоколадку «Рошен» є витягом із британського видання The Economist, у ньому публікується думка західних дипломатів, які ставлять під сумнів спроможність Зеленського очолити державу. В одній з газет також опубліковано думку громадської діячки Зої Казанджи «Я хочу, щоб переміг Зеленський» (передрук із «Обозреватель»), яка розповідає про можливе майбутнє країни, якщо на виборах переможе Володимир Зеленський.

В одній з газет розміщено передрук зі «Збруч» статті Юрія Андруховича. У матеріалі йдеться про те, що «проект Зеленського є нічим іншим, як пом’якшеною версією Партії регіонів». Проти Володимира Зеленського також  розміщено матеріали «21 квітня. Обираємо не кого, а що», у якиій йдеться, що «або Україна залишиться вільною європейською державною, або стане колонією Москви» та «Порошенка не люблять, але, можливо, він все-таки переможе».

У статті «Думай…те!» зазначено позицію місцевих посадовців та депутатів. Так, на оперативній нараді міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків у другому турі президентських виборів закликав голосувати «за непрохідного кандидата». У матеріалі «Врятувати країну! Спецоперація Української Галицької Партії» місцеві партійці УГП розповідають про те, чому важливо підтримати Петра Порошенка та не голосувати за Володимира Зеленського, адже «на кону – майбутнє країни».

Упродовж останнього тижня перед днем повторного голосування у івано-франківській пресі з’явились статті, в яких лідерка БЮТ Юлія Тимошенко висловлює підтримку Порошенку та називає поведінку Зеленського «приниженням Української держави». А також стаття з «проханням» від імені українських інтелектуалів-членів Ініціативної групи «Першого грудня» підтримати Порошенка та не голосувати за Зеленського.

Спецвипуск газети «Україна Молода» , який розповсюджують агітатори Блоку Петра Порошенка «Солідарність» із рук у руки, присвячений критиці кандидата Володимира Зеленського. У ньому розміщені статті «Що проглядається за маскою ЗЕ», «Чому Зеленський ховається від виборців», «ФБР веде розслідування проти Коломойського» та інші.

Крім того, агатітатори розповсюджують листівку – відозва «Ініціатива 1 грудня» із критикою Володимира Зеленського: «Зеленський – це зовсім не смішно. Не може бути смішним те, що несе трагедію для України».

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
 
(#вибори; #opora; #опора)