ОПОРА зафіксувала, що ОВК у територіальному виборчому окрузі №77 у квітні не вивішує на дошці оголошень свої постанови. Із підозрою у можливих ознаках порушення складений акт та викликана поліція, яка оформила протокол.

18 квітня під час візиту до ОВК ТВО №77 (м. Запоріжжя, пр. Моторобудівельників, 34) представники ОПОРИ зафіксували відсутність у публічному доступі постанов затверджених комісією у поточному місяці.

Причину цього пояснює голова ОВК №77 Надія Бабарикіна: “Через те, що у нас відбувалася зміна головного бухгалтера та зміна голови комісії, до сьогоднішнього дня ще відбувається переоформлення і у нас немає коштів навіть на придбання паперу. Це ще одна з причин, чому ми не встигаємо друкувати і вивішувати. Нам потрібний був папір і дехто із членів комісії самостійно приніс папір і ми друкували в першу чергу списки ДВК, які необхідно було передати на дільниці для того, щоб вони були запущені в роботу.”

Секретар ОВК №77 Галина Недорєзова зазначає, що всі протоколи вона має у цифровому вигляді і не встигла їх роздрукувати. Також вона зазначає: “Дуже стислі строки і якби писали протоколи — ми би не отримали бюлетені. Отримуємо бюлетені — не встигаємо писати протоколи. Зараз у нас вся комісія працює в сусідній кімнаті і діловоди, і члени комісії і не встигаємо, не встигаємо, не встигаємо... Завтра ми маємо видати бюлетені, на які ми не склали ще протоколи. Ми працюємо по 14, по 18 годин на добу.”

Із підозрою про можливі ознаки порушення ОПОРА склала акт та викликала поліцію. Нагадуємо, що згідно ч.16 ст. 28 Закону України “Про вибори Президента України”: Постанова, прийнята окружною чи дільничною виборчою комісією, не пізніше ранку наступного дня після дня її прийняття, а прийнята напередодні дня голосування, у день голосування та під час підрахунку голосів, встановлення підсумків голосування, - не пізніш як через чотири години після завершення засідання виборчої комісії, вивішується для загального ознайомлення на стенді офіційних матеріалів комісії, який обладнується в приміщенні комісії у місці, вільно доступному для відвідувачів.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)