У Секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини не змогли дати відповідь на звернення ОПОРИ щодо участі ГО «Інститут розвитку і сприяння демократії» в протиправному зборі персональних даних осіб, які були залучені для так званого «соціологічного опитування» на користь кандидата, а також персональних даних опитаних ними виборців. Відповідні факти спостерігачі ОПОРИ зафіксували у Хмельницькій області.

Запит Уповноваженого, направлений на адресу громадської організації, повернувся до Секретаріату в зв’язку із закінченням терміну зберігання.

У січні цього року ОПОРА повідомляла, що в Хмельницькому відбувалися навчання для «волонтерів», які мали проводити «соціологічне опитування щодо ставлення до ситуації в Україні» та при цьому виявляти прихильників чинного Президента. Учасники таких «інструктажів», отримували брошури «Дослідження громадської думки» із зазначенням на них назви Громадської організації «Інститут розвитку і сприяння демократії» (код ЄДРПОУ  42668122, 02002, м. Київ, вул. Луначарського,  буд. 1/2, кв. 524,  тел.: +380686955103, [email protected], керівник Добровольський Іван Олександрович,  дата реєстрації – 4 грудня 2018 року).

ОПОРІ стало відомо, що за участі цієї громадської організації здійснювався, ймовірно, протиправний збір персональних даних осіб, залучених для так званого «соціологічного опитування». До того ж брошура, яку отримували «волонтери» в Хмельницькому, містила анкети для використання під час опитування, куди слід було вносити персональні дані опитаних: прізвище, ім'я, по батькові, вік, поштову адресу, номер телефону.

17 січня 2019 року ОПОРА звернулася до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з проханням перевірити, чи порушує організація законодавство України у сфері захисту персональних даних, та у випадку встановлення порушень вжити відповідних заходів.

Секретаріат, у свою чергу, направив на адресу громадської організації запит, у якому просив повідомити, чи бере громадська організація участь у зазначеному опитуванні, з якою метою і які саме дані громадян обробляються та чи дотримується організація при цьому  законодавства про захист персональних даних. Проте, як повідомив у листі від 29 березня 2019 року представник омбудсмена, в Секретаріаті не змогли спростувати чи підтвердити факт порушення ГО «Інститут розвитку і сприяння демократії» вимог Закону України «Про захист персональних даних», оскільки їхній лист повернувся до Секретаріату в зв’язку з закінченням терміну зберігання.

Треба зазначити, що причетність цієї громадської організації до передвиборної кампанії Петра Порошенка на Хмельниччині ОПОРА фіксувала ще кілька разів, зокрема на початку березня, коли у «відкритих офісах» команди Порошенка, що розташовані в містах Шепетівці та Славуті, спостерігач ОПОРИ виявив велику кількість брошур «Українська влада. Вчора та сьогодні», які створені авторським колективом ГО «Інститут розвитку і сприяння демократії». Крім того, «Інститут розвитку і сприяння демократії» має спільних засновників з іншою громадською організацією – «Українським центром демократичного суспільства». Бланки заяв на спостереження від «Українського центру демократичного суспільства» ОПОРА також фіксувала у «відкритих офісах» Славути та Шепетівки.

Неодноразово згадується «Інститут розвитку і сприяння демократії» і в фінансових звітах кандидата на пост Президента України Петра Порошенка. Так, у березні й квітні цього року громадська організація отримала з виборчого фонду кандидата 653 тис. грн – за розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів та послуги з організації та проведення публічного заходу.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

(#вибори; #opora; #опора)