Станом на 17 квітня у Дружківці громадські діячі та представники ВО «Батьківщина», звернувшись до суду, домоглися внесення 4 інцидентів з ознаками порушення виборчого законодавства до Єдиного реєстру досудових розслідувань, що мали місце під час першого туру виборів Президента України.

Громадський діяч Денис Миронов, громадська діячка Ірина Кирикова та представниця ВО «Батьківщина», депутатка  Дружківської міської ради Тетяна Бухаркова через суд домоглись внесення до ЄРДР фактів, які на їхню думку свідчать про порушення законодавства, та не були належним чином опрацьовані співробітниками Національної поліції.

Перша скарга від голови ініціативного руху «Громадський патруль» Дениса Миронова була про  відмову відкриття кримінального провадження стосовно того, що на виборчій дільниці № 140820 (ОВК №49) під час голосування звертались виборці, які знаходили себе у витягу для голосування за місцем перебування.

«Виборці приходили на дільницю та з’ясовували, що вони перебувають у списках так званих НСП, які мають голосувати вдома. Люди були дуже здивовані і говорили про те, що подібних заяв вони не писали та до лікарсько-консультативної комісії не звертались для отримання цих довідок. Таких виборців було троє, я разом із  іншими спостерігачами з ними поспілкувались, вони надали свої контактні дані, а ми їх передали до поліції. Поліція поспілкувалась із цими людьми, вони не спростовували ці факти, сказали, що все так і було. Проте поліція не вбачала в цьому складу злочину», - у коментарі ОПОРІ розказав Денис Миронов.

Друге провадження стосувалось публікації в місцевій газеті «Наша Дружківка» журналіста Євгенія Фіалка, який написав матеріал щодо порушення таємниці волевиявлення на дільниці 140806 під час голосування вихованців будинку-інтернату.

«Вихованці інтернату, які є виборцями, голосували за допомогою свого вихователя. Всі вихованці заходили до кабінки разом з вихователем, що є порушенням закону. На звернення журналіста Євгенія Фіалка вихователь припинив ці дії, але в ситуацію втрутився Максим Бандура, головний лікар місцевої лікарні та журналіст місцевої газети «Дружківський робочий» та чинив спротив діям Євгенія Фіалки. Поліція так само не бачить у цьому порушення законодавства. Проте суддя має іншу думку з цього приводу», - акцентував Денис Миронов.

Водночас, представниця ВО «Батьківщина», депутатка  Дружківської міської ради Тетяна Бухаркова отримала схвальне рішення суду на скаргу щодо бездіяльності співробітників прокуратури та не внесенню до ЄРДР факту, який має ознаки порушення виборчого законодавства.

«Під час першого туру виборів я була довіреною особою кандидата в президенти Юлії Тимошенко і до мене стікалася вся інформація про порушення по всьому 49 округу. Справа по дільниці №140806 – це кричуще порушення, тому що вранці 31 березня була оголошена цифра 12 голосуючих на дому. І був витяг, який робиться не пізніше, як за 1 день до дня голосування, тобто 30 березня. Вранці виїзна комісія виїхала по адресах, а вже близько 16 години голосуючих на дому збільшилось на 90 осіб», - у коментарі ОПОРІ розказала Тетяна Бухаркова.

За словами Тетяни Бухаркової, у підсумку на дому проголосувало 102 особи.

«Також є відео-докази, що коли члени ОВК хотіли підрахувати ці голоси, то зсипали їх до загальної купи. Оце відео я долучала разом зі скаргою до прокуратури. Але прокуратура не внесла цей факт до ЄРДР, а передала її до поліції. Я чекала якихось дій від поліції. Через 24 години я зателефонувала до поліції з питанням, чи внесли вони мою скаргу до реєстру. Вони відповіли, що оформляють її як звичайне звернення, тобто нею буде займатися дільничний. Тоді я вирішила подавати скаргу до суду. Суддя задовольнив мою скаргу», - підкреслила Тетяна Бухаркова.

Також суд зобов'язав уповноважену особу Дружківського відділення Краматорської прокуратури внести до ЄРДР відомості з заяви від 29 березня 2019 року про скоєння на ДВК №140808 кримінального правопорушення і провести необхідні процесуальні дії. Відповідну скаргу подала громадська діячка з Дружківки Ірина Кирикова.

Звернувшись за коментарем до інспектора Дружківського відділення поліції Краматорського відділення ГУ НП в Донецькій області Ганни Кисельової, представники ОПОРИ почули рекомендацію направити офіційний запит на керівника поліції у Дружківці стосовно вище зазначених фактів. 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Громадське спостереження за виборами Президента України на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.