Формування дільничних виборчих комісій на шести округах Миколаївської області відбувалось у кілька етапів і завершилося лише 16 квітня. У результаті кандидати в Президенти мають нерівне представництво в ДВК: інтереси Володимира Зеленського представляють 48% від загальної кількості членів ДВК, а Петра Порошенка – 46%.

Процес внесення подань кандидатур до складу ДВК на 127-ому окрузі проходив без суттєвих проблем. До 12 квітня окружна комісія отримала подання від довіреної особи Петра Порошенка та Володимира Зеленського. Кількість осіб в поданнях оголосили на засіданні 13 квітня та прийняли рішення про їх прийняття. Згодом окружна комісія з’ясувала, що штаби подали до складу ДВК осіб, які наразі є спостерігачами. Так, від Володимира Зеленського було виявлено 26 спостерігачів, від Петра Порошенка – 74. ОВК прийняла рішення скасувати повноваження цих осіб як спостерігачів, після того, як суб'єкти подань відкликали їх або вони особисто подали відповідні заяви. Однак подань від кандидатів для формування ДВК було недостатньо – не вистачало 432 особи. Заключне засідання по формуванню ДВК відбулося 14 квітня. Загалом до ДВК увійшли 772 особи від Володимира Зеленського, 556 від Петра Порошенка та 432 особи від ОВК. Кожен кандидат має по 125 представників у керівному складі. 

На окрузі № 128 засідання по формуванню дільничних виборчих комісій проходили поетапно. Після того, як 13 квітня відомості про членів ДВК були введені до інформаційної-аналітичної системи (ІАС) «Вибори Президента України», стало зрозуміло, що їх недостатньо, оскільки багато кандидатур, поданих до складу дільничних комісій, наразі є зареєстрованими офіційними спостерігачами, що унеможливлює їх участь в роботі ДВК. Тому 15 квітня ОВК за зверненнями відповідних суб’єктів подання скасувала реєстрацію, зокрема, 188 осіб від Петра Порошенка, 313 осіб від ГО «Солідарна молодь» та 20 осіб від ГО «Команда Зе». Загалом від кандидатів подано 1226 кандидатур: 541 від Петра Порошенка і 685 від Володимира Зеленського. Але цього все одно було недостатньо для формування дільничних комісій. Після внесення відповідних пропозицій від ОВК з’ясувалося, що на трьох ДВК перевищена кількість необхідних кандидатур, поданих від Володимира Зеленського (на чотири особи), та від Петра Порошенка (на одну особу).

Після усунення помилок комісія затвердила кількісний склад ДВК: від Петра Порошенка до них ввійшла 541 особа, від Володимира Зеленського − 685 осіб. Всього представники кожного з кандидатів отримали по 89 керівних посад. Слід зазначити, що затверджувала керівний склад комісія вже після опівночі 16 квітня. Крім того, в ході засідання раптово виявилась невідповідність кількості великих і середніх дільниць за даними в системі ІАС «Вибори Президента України» та інформацією з сайту ДРВ. Так, дільниця №480850 під час першого туру вважалася великою. Однак, ймовірно через тимчасову зміну місця голосування, наразі вона стала середньою, проте в інформаційно-аналітичній системі, якою користується ОВК, вона позначена, як велика.

15 квітня ОВК №129 на засіданні сформувала склад 106 ДВК. У ньому взяли участь 12 із 14 членів комісії. Процес формування дільничних виборчих комісій не був простим. Справа в тому, що довірені особи кандидатів подали до ОВК недостатню кількість кандидатур. Кожен із кандидатів повинен був подати по 772 кандидатури, але від Володимира Зеленського було подано 716 кандидатур (не вистачало 56 осіб), від кандидата Петра Порошенка 706 кандидатур (не вистачало 66 осіб). Окрім того, деякі з поданих кандидатур ввійшли до списків від обох кандидатів. Тому 9 кандидатур, поданих від Петра Порошенка, та 38 кандидатур від Володимира Зеленського були відхилені. Після 12 квітня подань кандидатур до складу ДВК від довірених осіб кандидатів не надходило. 

У результаті до складу ДВК від Володимира Зеленського ввійшло 678 осіб, від Петра Порошенка – 697 осіб. Але цього не вистачало, щоб сформувати ДВК так, як того вимагає Закон України «Про вибори Президента України». Тому 14 квітня на засіданні ОВК прийняла рішення про прийом кандидатур до складу всіх ДВК, внесених головою ОВК на підставі пропозицій членів комісії. Таким чином, до складу ДВК ввійшло ще 166 осіб. На 59 дільницях половина складу ДВК була доукомплектована за рахунок членів ДВК, поданих від ОВК. Керівні посади у ДВК розподілялися членами ОВК вручну і фіксувалися на папері. Кожен із кандидатів отримав по 102 керівні посади. Інші керівні посади на дільницях були розподілені між членами ДВК, які були подані від ОВК, бо особи, які були визначені як голови та секретарі по квоті, відмовилися від посад.

Засідання виборчої комісії округу №130, на якому розглядалось питання утворення ДВК, відбулося 13 квітня. На ньому були присутні 12 членів ОВК. Всі подання від кандидатів були прийняті до 12 квітня та в повному обсязі, жодну кандидатуру до складу ДВК відхилено не було. Від Петра Порошенка до складу дільничних виборчих комісій ввійшли 1509 осіб, від Володимира Зеленського – 1511 осіб. За поданням голови ОВК до складу ДВК комісія включила 15 осіб. Як повідомив спостерігач ОПОРИ, випадків внесення подань до складу ДВК головою ОВК на підставі пропозиції членів комісії зафіксовано не було. Таким чином 232 члени ДВК, які отримали керівні посади, представляють інтереси Петра Порошенка, а 234 члени ДВК – Володимира Зеленського.  Це пов’язано з тим, що на окрузі непарна кількість ДВК, окрім того до одної з комісій не подавались подання від Петра Порошенка.

Виборча комісія округу № 131 також провела засідання 13 квітня. На ньому були присутні всі 14 членів комісії. За словами голови ОВК, процес внесення подань щодо кандидатур до складу ДВК проходив без проблем. Усі подання були прийняті до 12 квітня та в повному обсязі, жодну кандидатуру до складу кожної зі 189 ДВК комісія не відхилила. Від Петра Порошенка та Володимира Зеленського до складу дільничних виборчих комісій ввійшли по 1276 осіб. На підставі пропозицій членів комісії  подання кандидатур не вносились. Керівні посади члени ОВК вирішили розподілити вручну: в непарних по списку ДВК опинилися кандидатури від Володимира Зеленського, а в парних по списку – кандидатури від Петра Порошенка. У результаті від кандидата Володимира Зеленського виявилося на одного голову ДВК більше, а від кандидата Петра Порошенко – більше на одного секретаря ДВК.

ОВК № 132  провела засідання ввечері 12 квітня. Були прийняті подання від довірених осіб кандидатів у Президенти України в кількості 1231 від Петра Порошенка і 1232 від Володимира Зеленського. Але серверна не працювала, бо не було зв’язку з ЦВК і тому ОВК почала формувати склад ДВК лише 14 квітня. Однак, коли вносили подання до ІАС «Вибори Президента України», виявили понад 300 двійників, які залишались повноважними спостерігачами від кандидатів або громадських організацій відповідно до постанови ЦВК № 54 від 11 січня 2019 року. Щоб уникнути відхилення кандидатур, окружна комісія звернулась до суб'єктів подань щодо складання їх повноважень саме як спостерігачів. Частину спостерігачів відкликали представники штабів кандидатів, а іншу частину окружна комісія скасувала своїм рішенням. Проте у спостерігача ОПОРИ виникли сумніви щодо належно оформленої згоди відповідних осіб, крім того, йому не дозволили ознайомитись із усіма заявами.

Згодом члени окружної комісії виявили кратні включення осіб у поданнях кандидатів, які змушені були їх відхилити. В той же час ОВК сформувала склад ДВК без відхилених кандидатур і вісім із них у неповному складі. На засіданні були пропозиції одразу доповнити їх за поданням голови, але голова комісії вирішив зробити це після затвердження складу. 

Члени комісії домовились, що довірені особи будуть персонально пропонувати людей на керівні посади, дотримуючись вимог законодавства. Розподіл керівних посад був здійснений порівну – 184 на 184 особи, з урахуванням великих,  середніх  та малих  дільниць. У той же час секретар комісії підготувала постанову про затвердження складу ДВК, але комісія не приймала рішення шляхом голосування і почала розходитись. Врешті-решт спостерігачу ОПОРИ, роз'яснивши законодавства, вдалось попередити порушення та переконати керівництво окружної комісії  прийняти дане рішення шляхом голосування.

Відповідно до пункту 8 статті 85 Закону України «Про Вибори Президента України», окружна виборча комісія не пізніш як за п’ять днів до дня повторного голосування за поданням кандидатів на пост Президента України, які включені до виборчого бюлетеня для повторного голосування, формує новий склад дільничної виборчої комісії. Тобто до 15 квітня включно комісії повинні бути сформовані і почати свою роботу.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)