У волинських друкованих ЗМІ у квітні, навіть у період «агітаційного затишшя», з’явилася низка публікацій з елементами «чорного» піару, спрямованих проти кандидата Володимира Зеленського. Натомість в онлайн-виданнях кілька разів після відновлення агітаційної кампанії публікували «позитивні» новини про кандидатів, а у друкованих ЗМІ не виявлено подібних матеріалів. Також після оголошення результатів першого туру ОПОРА виявила декілька публікацій результатів соцопитувань без зазначення необхідних відомостей.

Результати підрахунку волевиявлення українців ЦВК оголосила лише 7 квітня, і, відповідно, із наступного дня відновилася агітаційна кампанія. Однак навіть у період до оголошення результатів ЗМІ Волині продовжували публікувати повідомлення, у яких натякали на «некомпетентність» одного зі кандидатів у Президенти. Відповідно до  частини 3 статті 58 Закону України «Про вибори Президента України», агітація перед повторним голосуванням розпочинається з дня, наступного після призначення повторного голосування, і закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем повторного голосування.

Таким чином, «фальстарт» агітації зафіксували у низці друкованих видань, які публікували повідомлення у період до призначення повторного голосування (з 1 до 7 квітня включно, згідно з Постановою ЦВК від 07 квітня 2019 року № 759). Зокрема, протягом цього часу зафіксували десять матеріалів із негативним відтінком стосовно Володимира Зеленського.

Так,  у газеті «Програма-Панорама» за 4 квітня опублікували статтю «Чому Зеленський – катастрофа для України» з негативним змістом про кандидата. Публікація розповідає про те, що перемога цього кандидата призведе до згубних для України наслідків, та що країна піддасться руйнації.

 

У газеті «ВолиньPost» від 5 квітня з’явилась стаття «Аналізи-шоу», відеолисти і… російський слід» з негативною інформацією про Володимира Зеленського та нейтральною чи позитивною – про Петра Порошенка. Зокрема, у матеріалі бізнесмена Ігоря Коломойського називають покровителем Володимира Зеленського. Щодо Петра Порошенка, то у матеріалі повністю цитують відеозвернення кандидата до опонента та наводять низку його заяв.

Також у цьому випуску розмістили матеріал «Зеленського фінансувала людина Януковича». У публікації, яка посилається на матеріали програми «Наші гроші», розповідають про зв'язок осіб, які фінансували кампанію, із опальним екс-президентом.

У випуску «Цікавої газети на вихідні» за 4 квітня в рубриці «Пульс життя» опублікували матеріал «Зеленський-Голобородько-Коломойський «зажигают агні!», яка містить елементи «чорного піару» проти Володимира Зеленського. Кандидата називають абсолютно не підготованою, «зеленою» в державних справах людиною, зауважують, що він «знехотя» спілкується українською та огризається до журналістів.

В цьому ж номері газети в рубриці «Політика» виявили критичний матеріал проти Володимира Зеленського «Головний інтерес Росії – привести кандидата, який не зможе виконувати функцію Головнокомандувача». У публікації, зокрема, ветеран АТО коментує можливість приходу до влади Володимира Зеленського», зауважуючи, що боїться його у якості Президента.

Також цілу низку публікацій проти кандидата розмістила газета «Волинь». У випуску від 4 квітня на першій шпальті із продовженням всередині газети опублікували статтю «Зе об'єднав Україну! Чи … Малоросію?». У матеріалі розповідають, що результати першого туру порадували Кремль, бо там не хотіли бачити Президентом непоступливого Порошенка. Бізнесмена Ігоря Коломойсього тут називають «чи то партнером, чи то хазяїном Володимира Зеленського». Під продовженням публікації на третій сторінці розмістили матеріал із негативним відтінком «Обравши Зеленського, українці віддадуть державу в руки Коломойському».

На четвертій сторінці її більшу частину займає публікація «Слуга олігарха», яку розмістили у рубриці «Актуально». У ній описують ініціативу відомих громадських діячів, яку представили як лист-звернення до українського народу. Публікацію проілюстрували колажем із зображенням бізнесмена Ігоря Коломйського та кандидата Володимира Зеленського.

На шостій сторінці розмістили матеріал «Спалить себе і державу». Тут також йдеться про позицію лідерів громадської думки щодо кандидата. Володимира Зеленського називають «маріонеткою Коломойського» та розповідають про нього як гумориста, який жартував над «хохлами». На наступній сторінці розмістили інформацію, що Володимира Зеленського підтримав російський політик Володимир Жириновський, а також актори Іван Охлобистін та Михайло Пореченков, відомі підтримкою терористичних псевдореспублік.

Вже у дозволені строки газети не змінили своєї стратегії та продовжували публікувати матеріали, які висвітлювали кандидата в негативному світлі. Таким чином, у період з 8 квітня  друковані ЗМІ опублікували ще 11 негативних матеріалів.

У випуску газети «Вісник+К» за 11 квітня розмістили публікацію «Не втратити державу «по приколу». Публікація розповідає про важливість вибору Головнокомандувача, та що «гра у вибори для декого є не більше ніж «приколом». Також тут проводять паралелі між героєм серіалу «Слуга народу» та кандидатом і зауважують, що «захищати територіальну цілісність у плани кандидата Зеленського навряд чи входить».

У рубриці «Думка» того ж номеру розмістили публікацію зі словами Зої Казанжи «Я хочу, щоб переміг Зеленський», яка має негативний відтінок щодо Володимира Зеленського.  У публікації розповідається про те, що з Порошенком відомо на що очікувати наступні 5 років, а от Зеленського у ролі Президента уявити складніше.

У випуску газети «Програма-Панорама» за 11-18 квітня розмістили публікацію «Зеленський: проти всього, за ніщо». У матеріалі вказують, що обрання недосвідченого головнокомандувача у часи війни зрештою стане «бальзамом для російських націоналістів».

У випуску газети «Волинь» за 9 квітня розмістили матеріал «Невже із дебатами на стадіоні буде, як у пісні: «Я прийшов – тебе нема»?». Окрім опису перипетій довкола дебатів, тут зазначають, що Зеленський намагається уникнути дебатів, «щоб не ляпнути чого». Також наприкінці нагадують, як після неучасті в зустрічі на «Олімпійському» кандидата назвали відомі журналістки.

У цій же газеті за 11 квітня також розмістили низку негативних публікацій. У матеріалі «Посміялися –  і годі. Чому не варто обирати майбутнє «по приколу» балотування Володимира Зеленського називають задумом його «творчого керівника Ігоря Валерійовича». На четвертій сторінці розмістили публікацію «Косив» Зе від призову» із негативним відтінком та протиставленням кандидата загиблому українському солдату. На п'ятій сторінці розташувалася стаття «Олігархи ведуть Зеленського до влади – якою буде їхня Україна».

Також у цьому номері розмістили публікації щодо Володимира Зеленського «Путін його переграє за декілька ходів», «Президентство Зеленського – це покаяння України  за Махна та Бандеру», «СтопКомік. Кар'єра Володимира З., яку ще можна спинити». А ще тут було виявлено цитування матеріалу з іноземного видання «The Economist» «Путін проковтне його, як шоколадку «Рошен». Нагадаємо, що про такий самий факт уже повідомляла ОПОРА Хмельницький.  

Зауважимо, що інтернет-видання на Волині після 8 квітня також публікували інформацію із негативним відтінком про кандидатів у Президенти. Наприклад, стосовно Володимира Зеленського прокотилася ціла «хвиля» публікацій щодо того, що він чотири рази ухилявся від отримання повістки до армії. Відповідні новини чи коментарі волинського нардепа Ігоря Лапіна опублікували ВолиньPost, Волинь24, Конкурент, ВолиньUA, Перший канал соціальних новин, та кілька сайтів із гіперлокальної мережі «Район. in.ua». Натомість видання «Під прицілом» систематично публікувало негативні новини стосовно кандидата Петра Порошенка (наприклад, «У Порошенка витратили мільйони на «бруд» проти Зеленського у групах на facebook», «Путін, введи войска!»: навіщо прихильники Порошенка хочуть загострення війни на Донбасі», «Стаття 111 КК «Держзрада»: чому у Порошенка не вийде зірвати вибори і які наслідки чекають на нього» тощо). Однак, переважна більшість із цих ЗМІ не є інформагентствами, а отже, розміщення матеріалів тут не регламентоване чинним виборчим законодавством. Нагадаємо, що Закон України «Про вибори Президента України» регулює лише друковані, телевізійні, радіо-ЗМІ та інформаційні агентства.

Натомість якщо говорити про  відверту «джинсу», яка б розповідала про досягнення кандидатів, то таких матеріалів як у друкованих ЗМІ, так і в онлайн-виданнях не виявили. Проте у медіа було декілька матеріалів, у яких описувались обіцянки кандидатів, пункти їхніх передвиборних програм чи позитивні відгуки про них з боку лідерів громадської думки.   

Наприклад, 11 квітня на шпальтах Інформаційного агентства «Конкурент» з’явилася публікація «Після 21 квітня жарти закінчаться, – Петро Порошенко», у якій, зокрема, чинний Президент наголошує, що його мета – побудувати державу за передовими стандартами Європейського союзу. Інтернет-видання «Волинь Online» розмістило публікацію «Порошенко обіцяє у разі своєї перемоги взяти молодь у команду», де обіцяє змінити команду та повернути військовополонених. Інформаційне агентство «Волинські новини» 10 квітня опублікувало агітаційний ролик кандидата Володимира Зеленського у новині  «Зеленський у новому ролику закликав українців до єдності», а інтернет-видання «Волинська правда» - ролик із подякою військовим у новині «Я вас не підведу – кандидат у Президенти до військових». Окрім того, видання 10 квітня розмістило новину «Зеленський розповів про свої перших 10 рішень». 

 Також 10 квітня ІА «ВолиньPost» та «Конкурент» розмістили матеріали за результатами зустрічі із луцькими студентами відомого дипломата Дмитра Чекалкіна. Де той описує переваги кандидата Петра Порошенка та в негативному тоні висловлювався про його опонента.

Зауважимо також, що  після оголошення результатів першого туру онлайн-видання декілька разів публікували результати соціологічних опитувань без зазначення відомостей, передбачених законодавством. Зокрема, йдеться про ІА «Волинські новини», в якому 11 квітня опублікували матеріал «У другому турі Зеленський виграє з перевагою у два рази – соцопитування», де немає більшості необхідних відомостей про те, як здійснювалось – зазначено лише, хто здійснював опитування та в який термін. Також 16 квітня тут опублікували новину «Зеленський випереджає Порошенка на 47%. Опитування». У якій теж не подали деяких даних – зокрема. Немає точного формулювання питання, яке ставили респондентам.

 

Натомість ще кілька разів опитування публікували видання, які не мають статусу інформагентств, відтак, їхня діяльність не регулюється законом. Йдеться, наприклад, про публікації «Зеленський VS Порошенко: оприлюднили перші рейтинги кандидатів перед другим туром», «У другому турі Зеленський впевнено перемагає Порошенко – опитування», «Рейтинг Зеленського – 72%, Порошенка – 25%, - опитування».

Нагадаємо, згідно із частиною 5 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України цього ж закону, забороняється розповсюдження завідомо неправдивих відомостей про кандидата на пост Президента України. Засіб масової інформації, що оприлюднив інформацію, яку кандидат на пост Президента України вважає явно недостовірною, не пізніш як через три дні після дня оприлюднення таких матеріалів, але не пізніш як за два дні до дня виборів зобов'язаний надати кандидату на пост Президента України, партії, щодо яких поширено недостовірні відомості, на їх вимогу можливість спростувати такі матеріали.

Зазначимо, у статті 56-6 Закону України «Про вибори Президента України» означені особливості поширення інформації про результати опитування громадської думки, пов’язаного з виборами. У частині 1 передбачено, що підприємства, заклади, установи та організації, що проводять опитування громадської думки, мають право оприлюднювати результати опитування, пов’язаного з виборами, з обов’язковим зазначенням часу його проведення, території, яку охоплювало опитування, розміру та способу формування соціологічної вибірки опитаних, методу опитування, точного формулювання питань, можливої статистичної похибки.

Частина 2 цієї ж статті чітко визначає, що інформаційні агентства, засоби масової інформації у разі поширення результатів опитування громадської думки, пов’язаного з виборами, зобов’язані зазначати повну назву організації, що проводила опитування, замовників опитування, а також інші відомості, зазначені у частині першій цієї статті.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)