7363 українці, які прописані в Житомирській області, скористались можливістю тимчасової зміни місця голосування, щоб взяти участь у другому турі виборів Президента України. Ця кількість на 257 виборців більша, ніж в першому турі. Відповідні заяви органи ведення державного реєстру виборців приймали до 15 квітня.

Такі дані розміщені на сайті Державного реєстру виборців.

Найбільше виборців змінювали місце голосування в межах області – 2954 На другому та третьому місці Київ – 1307 та Київська область – 700. У закордонному виборчому окрузі голосуватимуть 57 виборців.

У Житомирській області 21 квітня мають намір проголосувати 3900 виборців з інших регіонів України. Найбільше з Києва  – 1212. З Донецької та Луганської  областей 466 та 348 виборців.

Порівняно з першим туром, по області збільшилась кількість охочих змінити місце голосування на 257 осіб. Для участі у виборах 31 березня такою можливістю скористалися 7106 жителів, з яких 3857 обрали дільниці на Житомирщині. 981 виборець в  Києві і 567 в Київській області, 47 в закордонному виборчому окрузі. Тоді ж Житомирську область для голосування обрали 3538  виборців з інших регіонів України. 1225 з Києва, 451 та 336 з Донецької та Луганської областей.  

Громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Житомирській області зазначає: «Зміна місця голосування – крок відповідального свідомого громадянина, який не хоче втратити можливість проголосувати внаслідок певних обставин: знаходження в іншому населеному пункті в день голосування. По-перше, це не дозволяє незаконно використати ваш виборчий бюлетень, знаючи про вашу відсутність, можуть спробувати отримати його за вас. В деяких випадках це взагалі єдина можливість проголосувати – наприклад переселенцям з Криму, Луганської та Донецької областей. Окремо зауважу, що ті виборці, які змушені були подавати заяву про зміну місця голосування, будуть більш відповідально ставитися до свого вибору, щоб зусилля не були марними. Для держави зміна місця голосування є важливим індикатором: лояльності виборців – наскільки вони готові вживати заходи, щоб мати можливість проголосувати на виборах та ефективності системи реєстрації місця проживання – наскільки вона відповідає потребам громадян та віддзеркалює їх реальне місцезнаходження».

Як повідомляла ОПОРА, кількість людей, які змінили місце голосування для участі у другому турі виборів, майже на 10 тисяч перевищила кількість людей, які пройшли цю процедуру до першого туру. Можливістю проголосувати не за місцем прописки 31 березня скористалися 315725 українців, місце голосування для участі у виборах, які відбудуться 21 квітня змінили  325604 виборців. У ТОП-5 регіонів, які виборці обирали для себе новим місцем для голосування, входять місто Київ, Київська, Харківська, Львівська та Одеська області.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
 
(#вибори; #opora; #опора)