За інформацією Державного реєстру виборців 58 968 виборців із Донецької області скористались своїм правом на тимчасову зміну місця голосування без зміни виборчої адреси у другому турі виборів Президента, що відбудуться 21 квітня.

Подати документи для зміни місця голосування перед другим туром можна було до 15 квітня включно. Загалом виборці мали 9 днів для того, аби скористатись цим правом. Нагадаємо, перед першим туром президентських виборів 63 869 осіб із реєстрацією місця проживання у Донецькій області змінили місце голосування. Цей показник на 4 901 людину більший, аніж є перед другим туром станом на 10:00 17 квітня.

Якщо порівнювати п'ятірку регіонів-лідерів, де показник тимчасової зміни місця голосування виборців з Донецької області був найбільшим, то ситуація склалась наступним чином: у Донецькій області цього разу на 7 436 осіб зареєструвалось менше, аніж перед першим туром. В той час як показники Київської, Харківської, Дніпропетровської областей – збільшились на 611, 598, 41 виборця відповідно. Також перед другим туром у Києві зареєструвалось на 557 осіб більше, аніж було минулого разу.  Фото 16.04.2019_Donobl_zmina_2 tyr_5 lideriv

«Якщо людина, яка змінила своє місце голосування, або інші виборці не знаходять себе у списках у день виборів, їм необхідно звертатись на гарячу урядову лінію 1545 або телефонувати до відділу Державного реєстру, за яким ця дільниця закріплена, та необхідно озвучувати це питання щодо відсутності у списках. Бо під час першого туру траплялись випадки, коли люди не знаходили себе у списках, а у базі вони були. Просто ці люди були на інших аркушах, де їх просто члени комісії не шукали. Раджу людям не поспішати залишати дільниці, а з’ясовувати ці питання, та звертатись за вказаним телефоном урядової гарячої лінії», - у коментарі ОПОРІ порадила начальниця відділу ведення Державного реєстру виборців Донецької ОДА Руслана  Шевцова.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Громадське спостереження за виборами Президента України на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.