Сайти п’яти  районних державних адміністрацій Миколаївської області від початку квітня розміщували матеріали про Петра Порошенка, які суперечать принципу рівного та неупередженого ставлення органів державної влади до кандидатів у Президенти. Найбільше таких матеріалів спостерігачі ОПОРИ зафіксували на сайті Веселинівської РДА.

15 квітня на сайті Новобузької РДА було опубліковано новину «Мир і економічний розвиток – Президент України про основі теми переговорів у Німеччині та Франції», в якій йдеться про ефір Президента України Петра Порошенка на телеканалі «Україна».  У новині наводиться цитата Петра Порошенка: «Перше, що я хочу принести, одразу ж після перемоги на президентських виборах – це мир. Це початок політичного процесу на Донбасі із збереженням унітарного устрою, і зі збереженням і відновленням суверенітету, територіальної цілісності і незалежності нашої держави».

15 квітня на сайті Веселинівської РДА з’явилася публікація під назвою «Президент представникам бізнесу: Сьогодні продемонстрована політична воля до спільної роботи та зміни правил».  У ній йдеться про те, що глава держави подякував Прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману та всьому складу Уряду за спільне вирішення тих питань, які піднімає бізнес на таких зустрічах, а також Верховній Раді та керівниками профільних комітетів, які забезпечили розробку необхідного законодавства.  «І наперед вдячний за таку ж саму плідну роботу протягом найближчих п’яти років. Точно у нас все вийде», – додав Петро Порошенко.

11 квітня на цьому ж сайті опублікували статтю «Закликаємо виборців дати вам другий шанс і будемо підтримувати вас в усіх справах – Ініціативна група «Перше грудня» підтримала Петра Порошенка перед другим туром виборів». Зокрема, в публікації наведена цитата кандидата в Президенти:  «Дехто вважає, що зараз, в ці часи, можна спокійно сісти і відсидітися: а що це буде мені для мого рейтингу, сприйняття… Ми маємо чітко сказати – нічого не буде. Якщо ми програємо цю битву не буде нічого. Тому, що битва за Європу – це битва за свободу, на яку зараз іде наступ. Битва за Європу є битвою за демократію».

Цього ж дня на сайті була розміщена новина під назвою «Петро Порошенко: Після 21 квітня жарти закінчаться і новообраний Президент опиниться сам на сам не з об’єктивом камери, а з досвідченим і безкомпромісним ворогом». «Сьогодні в Україні маємо справді унікальну виборчу ситуацію – кампанію, яка проводиться. Віртуальний кандидат звертається до всіх з постановочними, завченими словами і репліками. Виключно звернення з екранів телевізорів та смартфонів. Це нагадує фільм «Еквілібріум». Там в уявному місті мешканці можуть бачити свого лідера лише на величезних екранах. Всі емоції і будь-який порив до дії, свободи придушуються.  Розв’язка неочікувана. Ніякого «лідера» насправді не існує. Існує лише його телевізійний образ, за яким ховається певна група людей зі своїми цинічними інтересами», – цитують у публікації Петра Порошенка.

Ще один агітаційний матеріал під назвою «Президент про заяву Зеленського «припинити стріляти» на Донбасі, щоб зупинити війну: Некомпетентно, непрофесійно і безвідповідально» з’явився на сайті Веселинівської РДА 10 квітня. «Президент України Петро Порошенко підкреслює, що українських військовослужбовців неможна залишати беззахисними і бездіяльними в умовах постійного продовження вогню з боку військ російського агресора на Донбасі», – йдеться в тексті.

А на сайті Березанської РДА 12 квітня була розміщена новина «Українці мають право знати, за кого вони будуть голосувати, – Петро Порошенко вкотре запросив Володимира Зеленського на дебати».  «І 19 числа – наголошую, що це норма закону – о 20 годині я буду в студії Суспільного мовлення, бо це є обов’язок, а не право кандидата. І пан Зеленський Володимир Олександрович може продемонструвати свою повагу до українського закону», - цитують чинного Президента.

Дві новини про вихід Петра Порошенка в другий тур виборів були розміщені на сайті Березнегуватської РДА 2 квітня. В одній йдеться про те, що Петра Порошенка привітав Президент Європейської Ради Дональд Туск, в іншій – Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель. 

1 квітня на сайті Очаківської РДА з'явилася новина «Президент України подякував усім українцям за активну участь на виборах». Зокрема, в ній наведена цитата Петра Порошенка: «Ми пройшли тест на нашу європейськість. А це означає, що все щодо європейського напрямку ми робимо правильно. Це відповідає європейській політичній культурі, цивілізаційним стандартам  Європейського Союзу. І я твердо переконаний в  тому, що цей іспит Україна сьогодні склала успішно. І 21 квітня ми теж блискуче впораємося із завданням, захистом волевиявлення».

Відповідно до  пунктів 4 та 2  частини 4 статті 3 Закону України «Про вибори Президента України», рівність прав і умов участі у виборчому процесі забезпечується рівним та неупередженим ставленням органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, їх службових та посадових осіб до кандидатів на пост Президента України та забороною втручання органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування у виборчий процес, за винятком випадків, передбачених цим Законом. Згідно з частиною 3 статті 56-1 даного Закону органи державної влади, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування, їх посадові особи, об’єднання громадян та інші особи при поширенні інформації про вибори, яка не є передвиборною агітацією відповідно до статті 58 цього Закону, зобов’язані дотримуватися об’єктивності, неупередженості, збалансованості, достовірності, повноти і точності інформації.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
За коментарями звертайтеся:
 
(#вибори; #opora; #опора)