Після першого туру  виборів Президента України в деяких друкованих ЗМІ Одеси продовжили друкувати матеріали з ознаками політичної агітації, але без відповідного маркування «політична реклама».  Про це повідомляє ОПОРА.

У рамках огляду було досліджено публікації за перші два тижні виборчої кампанії у двох міських газетах – «Вечірня Одеса»* та «Одеське життя»**, які розповсюджуються за передплатою та через мережу роздрібної торгівлі.

У кожному випуску «Вечірньої Одеси», починаючи з 1 квітня, публікуються матеріали, присвячені діяльності кандидата на пост Президента України Володимира Зеленського. Так, 2 квітня вийшов матеріал «Нове обличчя старого олігарха», в якому автор, спираючись на заяву представників української інтелігенції, вказує на залежність кандидата Володимира Зеленського від бізнесмена Ігоря Коломойського, а також критикує фрагменти виступів гумористичного шоу «Квартал 95» і серіал «Слуга народу» за участю Зеленського.

4 квітня у «Вечірній Одесі» було надруковано статтю «Слуга олигарха», в якій на основі листа від представників української інтелігенції перераховуються п’ять причин «чому Зеленський не гідний посади Президента».

У цьому ж випуску публікується передрук статті професора політології Ратгерського університету (США) Олександра Мотиля з назвою «Чому Зеленський - катастрофа для України». Матеріал англійською мовою вперше опублікований на сайті неурядового аналітичного центру «Atlantic Council», після чого переклад з’явився на сайтах українських видань.

8 квітня у цій же газеті передрукували звернення за підписами письменника Юрія Щербака, поета Дмитра Павличка, доктора юридичних наук Володимира Василенка, в якому вибір між Петром Порошенком та Володимиром Зеленським ототожнюють із вибором: «стати європейською державою» або ж «колонією Москви».

У цьому ж номері публікується коротка замітка про візит Президента України до Одеської області, в рамках якого Петро Порошенко відвідав базу ВМС України, зустрівся із сім’ями полонених моряків, вручив їм нагороди та ключі від семи квартир, а також взяв участь у випробуванні крилатої ракети українського виробництва на військовому полігоні.   

11 квітня «Вечірня Одеса» опублікувала статтю політолога Тараса Кузьо, яка вийшла в газеті «Україна Молода», під назвою «Зеленський: проти всього, за ніщо». Одне з тверджень автора стосується того, що в разі обрання В. Зеленського «можемо отримати недосвідченого й наївного українського президента та головнокомандувача, якому безжалісний російський президент виявиться не по зубах».

В газеті «Одеське життя» публікується інший матеріал Тараса Кузьо (передрук з сайту Gazeta.ua) – «Избрав Зеленского, украинцы отдадут государство в руки Коломойскому».

Ці матеріали мають ознаки замовності, однак жоден із цих них не марковано як рекламу чи політичну рекламу.

«Згідно з ч. 3 ст. 9 Закону України «Про рекламу», інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи та який  формує або підтримує обізнаність та інтерес читачів щодо цієї особи,  є рекламою і  має  бути  вміщений  під рубрикою «Реклама» або «На правах реклами». Частина 5 статті 9 цього Закону забороняє приховану рекламу. Відповідно до ч. 10 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України» політична реклама повинна бути відокремлена від інших матеріалів і означена як така», - зазначив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.

*«Вечірня Одеса» - міська газета, головний редактор Олег Суслов.

**«Одеське життя» - міська газета, засновник Геннадій Чабанов.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
(#вибори; #opora; #опора)