ОВК №21 після рішення суду 13 квітня частково задовольнила скаргу спостерігача ОПОРИ щодо дій керівництва ДВК №070366 у селі Доротище Ковельського району. ОВК визнала таким, що порушує права спостерігача, ненадання йому документів, однак не побачила неправомірності у діях голови та заступника ДВК щодо заповнення бланків посвідчень членів ДВК.

Йдеться  про скаргу щодо ситуації, яка мала місце 31 березня 2019 року. Спостерігач ОПОРИ на дільниці у Доротищі зафіксував, як заступник голови виписував посвідчення нібито членам ДВК. Натомість, на прохання надати постанову ОВК про включення цих осіб до складу ДВК та присяги спостерігачу документів не надали. Не зміг нічого пояснити і голова комісії.

Також спостерігач помітив, що посвідчення заповнювали на проштампованому в ОВК бланку, тому згодом запитав у голови ОВК №21 Володимира Кузіна, як незаповнені бланки опинилися у ДВК. Однак голова ОВК ситуації також не прояснив. Відтак, спостерігач звернувся до ОВК №21 зі скаргою, яку комісія розглянула, та через нестачу голосів не прийняла рішення. Тож ОПОРА звернулася до суду, який, зрештою, і зобов’язав комісію ухвалити рішення щодо скарги.  

13 квітня ОВК №21 вже у новому складі прийняла постанову щодо повторного розгляду скарги спостерігача. У ній, окрім обставин, викладених сторонами, виклали і рішення щодо зауважень спостерігача. Так, в частині скарги про незаконність дій заступника та голови комісії №070366 щодо заповнення бланків посвідчень для нових членів ДВК спостерігачу відмовили. Натомість, дії голови та заступника щодо ненадання спостерігачу документів, що підтверджували набуття новими членами ДВК повноважень, визнали такими, які порушують  частину 9 статті 69 та статті 13 Закону України «Про вибори Президента України». Також ОВК постановила надати спостерігачу низку документів щодо вказаної ДВК та наголосити усім членам ДВК на необхідності дотримуватися вказаних норм закону.

Нагадаємо, відповідно до статті 91 Закону України «Про вибори Президента України»  суб’єктом звернення із скаргою до виборчої комісії у випадках, передбачених цим Законом, може бути кандидат на пост Президента України, партія - суб’єкт виборчого процесу, в особі її керівника чи іншої особи, уповноваженої рішенням центрального керівного органу партії, офіційний спостерігач - суб’єкт виборчого процесу, а також виборець, виборчі права або охоронювані законом інтереси якого щодо участі у виборчому процесі порушено рішенням, дією чи бездіяльністю суб’єкта оскарження. Згідно із статтею 92, скарги, що стосуються підготовки і проведення виборів Президента України, можуть бути подані на рішення, дії чи бездіяльність виборчих комісій та/або їх членів, дій кандидатів на пост Президента України, їх довірених осіб, партій - суб’єктів виборчого процесу.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
(#вибори; #opora; #опора)