Спостерігачі ОПОРИ зафіксували у Світловодську Кіровоградської області зіпсований агітаційний білборд кандидата в Президенти Петра Порошенка з зображенням Президента Російської Федерації Володимира Путіна.

Зіпсований білборд Петра Порошенка розміщений на виїзді з міста Світловодська в напрямку Черкас. На білборді міститься зображення Петра Порошенка та Володимира Путіна, а також напис «21 квітня! Вирішальний вибір». Замовником цієї агітаційної продукції вказано Петра Порошенка.

Зображення кандидата у Президенти залили червоною фарбою.

«Пошкодження білборда кандидата у Президенти має ознаки хуліганства, що несе за собою кримінальну відповідальність. До того ж, сам  білборд Петра Порошенка може містити порушення Закону України «Про рекламу», оскільки, розміщення зображення особи має бути за її погодженням», – наголосила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області.

Згідно з частини 1 статті 296 Кримінального кодексу України хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом, карається штрафом від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п'яти років.

Відповідно до абзацу 9  частини 1 статті 8 Закону України «Про рекламу»  у рекламі забороняється: вміщувати зображення  фізичної  особи  або використовувати її ім'я  без  письмової  згоди  цієї  особи. Відповідно до частини 1 статті 308 Цивільного кодексу України  фотографія, інші художні твори, на яких зображено фізичну особу, можуть бути публічно показані, відтворені, розповсюджені лише за згодою цієї особи.

Подібні випадки пошкодження білбордів Петра Порошенка були також зафіксовані й на Дніпропетровщині, Полтавщині.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)