В окружних комісіях №№ 135 і 136 (м. Одеса) 14 квітня викликали поліцію через те, що у нових членів ОВК були при собі посвідчення, хоча присягу вони на той момент ще не склали. Про це повідомляє ОПОРА.

Так, 12 квітня Центральна виборча комісія внесла зміни до складу деяких ОВК Одеської області. 14 квітня в ОВК округу №135 новий голова комісії, який представляє кандидата на пост Президента України Петра Порошенка, склав присягу на засіданні, що відбулося вдень. Пізніше члени комісії дізналися від секретаря ОВК, що вона ідентифікувала нового голову ОВК перед складанням присяги за водійським посвідченням. Ввечері цього ж дня на засіданні ОВК члени комісії попросили нового голову надати свій паспорт, однак він відмовився це робити. Після цього члени ОВК викликали на місце поліцію та написали відповідну заяву. Голова ОВК дав пояснення, продемонстрував поліцейським копію паспорту, пояснивши, що оригінал залишив у Києві.

Схожий інцидент відбувся в ОВК округу №136, де двоє нових членів комісії, які також представляють кандидата Петра Порошенка, прибули на засідання комісії з посвідченнями ще до складання присяги. Інші члени ОВК теж викликали поліцію, представники якої зафіксували факт наявності у нових членів ОВК посвідчень. Як пояснив ОПОРІ голова комісії Дмитро Артеменко, він отримав роз’яснення від куратора Одеської області в Центрвиборчкомі, який підтвердив повноваження цих членів комісії.

«Повноваження члена виборчої комісії розпочинаються з моменту складання членом комісії присяги на засіданні відповідної комісії. Заміни в складі окружних виборчих комісій здійснюються на підставі рішень ЦВК, якими одночасно припиняються повноваження одного члена комісії та включаються до складу нові члени комісії. Саме по собі посвідчення члена комісії не є документом, на основі якого член комісії набуває своїх повноважень», - прокоментував ситуацію координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.

ОПОРА нагадує, що, згідно з пунктом 4 ч. 2 ст. 29 Закону України «Про вибори Президента України», «особа, яка склала присягу, ставить свій підпис під текстом присяги. Цей документ є невід’ємною частиною документації відповідної комісії. Члену комісії після складення ним присяги видається посвідчення за підписом голови комісії вищого рівня за формою, затвердженою Центральною виборчою комісією».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
(#вибори; #opora; #опора)