У останній день формування дільничних виборчих комісій до органів Національної поліції в Луганській області звернулися члени окружної виборчої комісії 106-го територіального виборчого округу  (м. Сєвєродонецьк) з повідомленням про невиконання головою комісії покладених на нього обов’язків та ймовірного перешкоджання формуванню дільничних виборчих комісій.

Про це повідомляють  спостерігачі ОПОРИ в Луганській області з посиланням на інформацію, надану головою прес-служби Головного управління Національної поліції в Луганській області Тетяною Погукай.

Так, 15 квітня спостерігачі ОПОРИ зафіксували, що голова ОВК № 106 Валентин Ткалич (суб’єкт висування – кандидат на посаду Президента України Петро Порошенко) відмовився вносити на розгляд комісії кандидатури членів дільничних виборчих комісій, запропонованих членами ОВК. Як повідомлялось раніше, у всіх округах області, у тому числі, у 106 ТВО, спостерігалися проблеми з формуванням дільничних виборчих комісій, пов’язані з неподанням одним із суб’єктів виборчого процесу необхідної кількості кандидатур  до складу ДВК.

У   коментарі ОПОРІ з приводу причин відмови розгляду поданих кандидатур членів ДВК  Валентин Ткалич заявив, що це «нереальні люди». Водночас, пояснити, яким чином він здійснював перевірку або на підставі чого зроблено такі висновки, Валентин Ткалич відмовився.

Більш того, невдовзі після спілкування з представниками ОПОРИ Валентин Ткалич закрив засідання окружної виборчої комісії та, нічого не пояснюючи присутнім, залишив приміщення у супроводі інших представників кандидата Петра Порошенка у 106-й ОВК.

Після цього присутні на засіданні члени ОВК викликали поліцію. За словами речниці обласної поліції Тетяни Погукай, на місце виїхала слідчо-оперативна група, за результатами перевірки буде прийнято відповідне процесуальне рішення. Крім того, для роз’яснення алгоритму подальших дій члени ОВК звернулися до Центральної виборчої комісії України.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)