До 12 квітня усі 12 окружних виборчих комісій Львівської області провели свої перші засідання. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

Переважна більшість ОВК провели свої перші засідання 11 квітня. Єдиним винятком стала комісія №117, засідання якої відбулось 10 квітня — безпосередньо, в день, коли центральна виборча комісія сформувала окружні.

ОВК зібрались у складі щонайменше 12 осіб. Комісії №119, №121 та №123 провели перше засідання в повному складі — 14 осіб. На засіданнях ОВК №115, №118, №122, №124, №125, №126, №120 були присутні по 13 членів цих комісій. На засіданнях ОВК №116 та №117 — по 12. Усі члени комісій склали присягу передбачену частиною 2 статті 29 Закону «Про вибори Президента України».

Відповідно до частини 5 статті 85 того ж Закону склад окружної виборчої комісії, сформованої для проведення повторного голосування, має становити 14 осіб: по 7 представників від обох кандидатів на пост Президента. Для того, щоб вони набули повноважень, відповідно до частини 2 статті 26 Закону «Про вибори Президента України» на першому засіданні комісій мають скласти присягу не менше ніж дві третини їхнього складу.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Львівській області зазначає: «Після утворення нових ОВК не спостерігалися проблеми, які мали місце перед першим туром: коли у складі комісій були люди з інших областей, деякі члени комісій відмовлялися керівних посад та загалом участі в роботі ОВК, активно відбувалися заміни. Новостворені окружні комісії не мають проблем зі складом і демонструють дисциплінованість. Водночас, в ОВК №121 і №124 виникла проблема з передачею повноважень від комісій, сформованих перед першим туром до нових. Це пов’язано з тим, що на момент проведення перших засідань нових ОВК у попередніх комісій ще лишались невирішені робочі питання. Вони, зокрема, стосувались виплати заробітної плати членам ОВК, які працювали на платній основі, а також справ діловодства».

На своїх перших засіданнях ОВК розглянули низку організаційних питань щодо розподілу обов’язків та кураторства дільничних виборчих комісій. Крім того, окружні виборчі комісії визначили, хто з їхніх членів працюватиме на платній основі, затвердили календарний план, графік роботи, кількісний склад технічних працівників, загальний кошторис, тощо. В ОВК №115, №116, №118, №120, №121, №123 скасували реєстрацію офіційних спостерігачів від кандидата Петра Порошенка, партії «УДАР», громадських організацій «Солідарна Молодь», «Центр підтримки громадських ініціатив»,  «Всеукраїнський департамент виявлення та протидії корупції в органах влади та місцевого самоврядування», «Комітет виборців України». В ОВК №122 прийняли рішення скасувати реєстрацію офіційних спостерігачів ГО «Команда Зе», а в ОВК №121 — ГО «Жінки Батьківщини».

«Причиною масового відкликання спостерігачів, вірогідно, є нестача людей для наповнення дільничних виборчих комісій. Тому є велика ймовірність того, що під час повторного голосування 21 квітня кандидати не матимуть своїх спостерігачів на дільницях», —  пояснює координатор ОПОРИ.

Нагадаємо, раніше Громадянська мережа ОПОРА повідомляла, що до складу новосформованих ОВК в межах Львівської області увійшло 73,8% осіб, які працювали в попередніх комісіях.

Загальноукраїнський аналіз формування окружних виборчих комісій для проведення повторного голосування читайте за посиланням.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся: