Перші засідання новостворених окружних виборчих комісій №127-132 на Миколаївщині проходили в один день, спостерігачі ОПОРИ не зафіксували суттєвих порушень. Лише в роботі 132-ої ОВК взяла участь стороння особа.

Засідання новоствореної ОВК №127 відбулось 11 квітня відповідно до виборчого законодавства.  У ньому взяли участь всі 14 членів комісії, які прийняли присягу та встановили графік чергувань. Також члени окружної комісії визначили осіб, котрі працюватимуть на платній основі, затвердили штатний розпис, обговорили календарний план виборчого процесу та спланували роботу для прийняття подань кандидатур до складу ДВК.  Члени ОВК дозволили взяти участь у засіданні системному адміністратору, прийнявши рішення відповідно до частини 10 статті 28 Закону України «Про вибори Президента України».

Перше засідання ОВК 128-го територіального виборчого округу у новому складі відбулось 11 квітня. Прийняли присягу всі 14 членів комісії, з них 8 осіб брали участь в роботі попереднього складу комісії. На засіданні також були присутні спостерігачі від громадських організацій «Партія миколаївців», «Верховенство права» та міжнародної організації CANADEM. Комісія затвердила перелік осіб, які працюватимуть на платній основі, та склад робочої групи, яка до 23:59 12 квітня прийматиме подання від кандидатів для формування складу ДВК.

Перше засідання ОВК №129 відбулося ввечері 11 квітня. На ньому були присутніми 13 із 14 членів новоствореної комісії. Причина відсутності одного члена ОВК невідома. Члени ОВК, які були присутні на засіданні, прийняли присягу, затвердили календарний план роботи, обрали членів комісії, які будуть працювати на платній основі, а також визначилися з графіком чергувань. На першому засіданні були присутні й спостерігачі від ГО «Партія миколаївців», а також спостерігач від кандидата Володимира Зеленського. Слід зазначити, що ще під час першого туру виборів ОВК створила для офіційних спостерігачів групу у вайбері, де розміщується інформація про заплановані засідання. 

Перше засідання ОВК № 130 проходило вранці 11 квітня. На ньому були присутні 12 із 14 членів комісії. Один член комісії запізнився і не встиг прийняти присягу, ще один взагалі не з’явився і не відповідав на дзвінки.

Окружна виборча комісія округу № 131 провела своє перше засідання 11 квітня. На засіданні були присутні 14 членів комісії. Також у ньому взяли участь спостерігачі від громадських організацій: Громадянської мережі ОПОРА, ОБСЄ, Міжнародного республіканського інституту (IRI). Всі члени комісії прийняли присягу та набули своїх повноважень. На комісії розглядалися питання прийняття документів, штампів та печаток від попередньої комісії, розподілу обов’язків, затвердження членів ОВК, які працюватимуть на платній основі, та календарного плану роботу тощо. Слід зазначити, що на початку засідання була присутня особа, яка відповідно до частини 9 статті 28  Закону України «Про вибори Президента України» не мала такого права. Спостерігач ОПОРИ звернув на це увагу членів комісії, сторонню особу попросили покинути засідання. Пізніше з’ясувалося, що її мали призначити діловодом ОВК.

Перше засідання ОВК № 132 відбулося 11 квітня. Із 14 членів комісії були присутні 12. Два члени ОВК, які не з’явились, представляють інтереси кандидата Володимира Зеленського: Олександр Зідрашко був відсутній тому, що проживає в Миколаєві, Сергій Солтученко − за сімейними обставинами. Кворум був, всі члени ОВК прийняли присягу. Також у засіданні взяли участь довірені особи кандидатів та офіційні спостерігачі. На засіданні була присутня стороння особа, яка, начебто, в подальшому виконуватиме обов’язки діловода даної ОВК. Спостерігачі зробили зауваження голові комісії, нагадавши, що відповідно до частини 10 статті 28 Закону України «Про вибори Президента України», «інші особи, крім зазначених у частині дев'ятій цієї статті, можуть бути присутніми на засіданні комісії тільки з дозволу або на запрошення цієї комісії, про що приймається рішення на засіданні комісії», однак дане питання комісія не винесла на голосування.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)