Громадянська мережа ОПОРА дослідила гендерний склад новостворених окружних виборчих комісій Львівської області. Попри те, що загалом  кількість жінок та чоловіків в ОВК Львівщини майже рівна, на керівних посадах жінок менше третини.

Загалом, у складі окружних виборчих комісій, утворених 10 квітня в межах округів Львівської області, жінок та чоловіків майже порівну. Жінки мають незначну кількісну перевагу. Їхня кількість становить 52% (87 осіб зі 168). Кількість чоловіків — відповідно 48% (81 особа). Однак, якщо розглядати керівний склад комісій, помітно, що чоловіків у ньому майже в два з половиною рази більше, а саме 71% (17 осіб з 24), тоді як жінок 29% (7 осіб).

Зауважимо, що на відміну від ОВК, сформованих 18 лютого задля організації виборів 31 березня, в ОВК, утворених 10 квітня, не передбачено посади заступника голови. До керівного складу кожної з них входять лише голова та секретар комісії. Таким чином, в 12 ОВК Львівщини налічується 24 керівні посади, що згідно з частиною 7 статті 85 закону «Про вибори Президента України» пропорційно розподілені між кандидатами Петром Порошенком і Володимиром Зеленським.

Схожа тенденція простежується, якщо досліджувати представництво кожного з кандидатів в Президенти у складі комісій. Зокрема, серед представників Петра Порошенка по 50% жінок та чоловіків (по 42 особи з 84). Серед представників Володимира Зеленського 54% жінок (45 осіб) та 46% чоловіків (39 осіб).

Водночас, у керівному складі комісій, на посадах голів та секретарів ОВК,  Порошенка представляють лише 33% жінок (4 особи з 12), тоді як 67% чоловіків (8 осіб). Ще менше жінок серед голів та секретарів комісій від Зеленського, а саме 25% (3 особи). Чоловіків відповідно 75% (9 осіб).

Зазначимо також, що в ОВК, сформованих 18 лютого для організації виборів Президента 31 березня в межах територіальних виборчих округів Львівщини, кількість жінок і чоловіків була практично рівна: 52% та 48%. Практично рівним також був гендерний розподіл керівних посад —  55% жінок та 45% чоловіків.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)