У Кіровоградській області у 3 з 10 періодичних видань опублікували матеріали з ознаками «чорного піару» проти кандидата у Президенти Володимира Зеленського. Також у частині текстів позитивно характеризують іншого кандидата у Президети – Петра Порошенка. Спостерігачі ОПОРИ проаналізували обласні видання за 11 квітня 2019 року.

Газета «21-й канал», «Сільське життя плюс» та «Україна-Центр» надрукували 7 матеріалів з ознаками «чорного піару» проти Володимира Зеленського.

Матеріали «Не втратити державу «по приколу», «Я хочу, щоб переміг Зеленський», «Олігархи ведуть Зеленського до влади – якою буде їх Україна?» опублікували під двома  рубриками – «Що пишуть», «Передбачення» в газеті «21-й канал». Жодного маркування, що це розміщення реклами, немає. У першому тексті зазначено автором Дмитра Лиховія, «Газета по-українськи». У матеріалі «Не втратити державу «по приколу» згадують Ігоря Коломойського, сюжет фільму «Слуга народу-3», цитують Володимира В’ятровича і Святослава Вакарчука. У тексті висловлюється суб’єктивна думка автора та аргументи, які не підкріплені документами.

Матеріал «Олігархи ведуть Зеленського до влади – якою буде їх Україна?» також ототожнюють Володимира Зеленського із Ігорем Коломойським і пов’язують їх з Дмитром Фірташем. Автор описує, хто претендуватиме на посади після перемоги Зеленського. У матеріалі дають суб’єктивну оцінку роботи кандидата у Президенти. Завершується текст закликом не підтримувати Зеленського: «До старту цього зловісного проросійського олігархічного проекту лишаються лічені дні, про що навіть не здогадуються задурені рекламою та технологіями виборці. Єдина можливість це зупинити – не голосувати за Зеленського».

 У статті «Я хочу, щоб переміг Зеленський» використовують маніпуляцію і прогнозують, що буде після перемоги Володимира Зеленського: «Щоб всі, хто зараз з піною біля рота доказує, що «Порошенко враг нашего народа», відчули «покращення» зразу після інавгурації». Серед аргументів автора: «Я не про ті 30 відсотків, яким хоч в очі пісяй, їм все божа роса», «А ви, ті, хто вибирає собі президента із телевізора, через півроку, з гиканнями і улюлюканням, поженете його геть» тощо.

Три матеріали з ознаками «чорного піару» опублікували в газеті «Сільське життя плюс». У тексті «Стопкомік. Кар’єра Володимира З., яку ще можна спинити» використовують оціночну лексику, характеризують кандидата у Президенти. Наприклад: «Проект Зеленського є нічим іншим, як помякшеною версією старої Партії регіонів», «Бо риги – це слуги і ригів колишніх не буває» та інше.

Матеріал «Порошенка не люблять, але можливо він все таки переможе. Чому?» розпочинається із оцінки кандидата у Президенти Володимира Зеленського: «Зеленський був би слабким Президентом, це вже абсолютно всі очевидно. А отже він буде піддатливим для впливу як вітчизняних олігархів, так і Росії». Автор матеріалу прогнозує про майбутній розподіл активів країни, відтік інвесторів та інше.

Третій матеріал «Чому майбутнє не можна виграти в лотерею» перегукується з матеріалом «Не втратити державу «по приколу», який був опублікаваний в газеті «21-й канал». У тексті цитують Святослава Вакарчука, згадують Ігоря Коломойського.

В газеті «Україна-Центр» опублікували статтю «Зеленский: против всего, за ничто». У тексті зазначено, що перемога Зеленського «станет подтверджением того, что Украина – «фейковое» государство». Автор називає Порошенка найкращим президентом України, а підтримку Зеленського – політичною нестабільністю. У тексті закликають не голосувати за одного з кандидатів у Президенти.

 «Матеріали у ЗМІ про кандидатів, які спрямовані на спонукання виборців голосувати за або проти кандидатів, є передвиборною агітацією. Така агітація має бути означена як політична реклама або передвиборна агітація згідно з частиною 1 статті 58, частина 10 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України» та бути оплачена виключно з виборчого фонду кандидата. Навіть агітація проти кандидата має бути оплачена з виборчого фонду», – зазначив громадський обмудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Кіровоградській області.

У ч. 5 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України» зазначено, що забороняється розповсюдження завідомо неправдивих відомостей про кандидата на пост Президента України. Засіб масової інформації, що оприлюднив інформацію, яку кандидат вважає недостовірною, не пізніш як через три дні після дня оприлюднення, зобов'язаний надати кандидату можливість її спростувати.

Також цей Закон містить вимоги до публікації матеріалів спростування: текст повинен бути набраний таким самим шрифтом і розміщений під рубрикою «спростування» на тому ж місці шпальти в обсязі не меншому, ніж обсяг повідомлення, що спростовується. Також у Законі зазначено, що спростування має здійснюватися за рахунок засобу масової інформації. Згідно з ч. 4 ст. 58 цього ж Закону кандидат на пост Президента України має право за рахунок коштів свого виборчого фонду публікувати агітаційні матеріали в друкованих засобах масової інформації усіх форм власності. Агітаційні матеріали публікуються на підставі угоди, що укладається між розпорядником поточного рахунку виборчого фонду кандидата на пост Президента України та редакцією друкованого засобу масової інформації. Без укладення угоди та надходження коштів на рахунок редакції друкованого засобу масової інформації публікація цих матеріалів забороняється.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)