У період з 1 по 10 квітня на сайтах Берегівської та Міжгірської районних державних адміністрацій з’являлися матеріали зі згадками про чинного Президента України Петра Порошенка та його участі у другому турі виборів як кандидата. Такі публікації комунікаційниця ОПОРИ зафіксувала шляхом моніторингу сайтів 13 РДА Закарпатської області та сайту ОДА. 

Зокрема, 9 квітня на сайті Берегівської РДА розміщено матеріал «Не можна державні основи України виносити «за дужки» – Президент про небезпеку створення штучних образ і зіштовхування людей під час виборів». У повідомленні йдеться про заяву Глави держави під час програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV, відповідаючи на запитання, як він буде налагоджувати комунікацію з людьми, які не сприйняли його головні повідомлення під час виборчої кампанії у першому турі.

На сайті Міжгірської РДА 8 квітня опублікували матеріал із назвою «Президент виборцям: Я вас почув. Це сильний стимул проаналізувати помилки і урок на наступні 5 років». У тексті йдеться про те, що Петро Порошенко почув і тих українців, які підтримали його у першому турі виборів, і тих, хто голосував проти нього. 



3 квітня на сайті Берегівської РДА з’явилася публікація із заголовком «До кінця другого президентського терміну планую підготувати Україну до вступу в ЄС та НАТО – Петро Порошенко». У тексті автор подає висловлювання чинного Президента у якому він стверджує, що до кінця другого президентського терміну планує підготувати Україну до вступу в НАТО.

Також 3 квітня на сайті Берегівської районної державної адміністрації розмістили матеріал – «Президент про важливість голосування 21 квітня: Якою бути Україні – залежить від кожного». «Не слід розраховувати, що перемога вже у нас в кишені. Щоб її забезпечити, зараз з сьогоднішньої хвилини нам потрібна тотальна мобілізація всіх українських патріотів. Сама по собі перемога не прийде. Тотальна мобілізація всіх, хто бореться за Україну, відкинувши всі політичні забарвлення, відкинувши всі образи, можемо об’єднатися», – подають у повідомленні слова Президента.

Крім цього, на сайті Берегівської РДА від 1 квітня розміщена стаття «Я готовий до глибокого і предметного діалогу з тими, кого не зміг переконати перед першим туром виборів – Петро Порошенко». У публікації йдеться про те, Президент України Петро Порошенко розуміє сигнал, який отримав від суспільства у День виборів і наголошує, що відкритий і готовий до спілкування з усіма, хто налаштований на глибокий діалог.

Нагадаємо, що згідно із частиною 3 статті Закону України «Про вибори Президента України» усі кандидати на пост Президента України мають рівні права і можливості брати участь у виборчому процесі.

Рівність прав і умов участі у виборчому процесі забезпечується рівним та неупередженим ставленням органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, їх службових та посадових осіб до кандидатів на пост Президента України  (пункт 4 частини 4 статті 3 Закону).

Відповідно до частини 3 статті 56-1 цього ж Закону виборчі комісії, засоби масової інформації та інформаційні агентства, органи державної влади, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування, їх посадові особи, об’єднання громадян та інші особи при поширенні інформації про вибори, яка не є передвиборною агітацією відповідно до статті 58 цього Закону, зобов’язані дотримуватися об’єктивності, неупередженості, збалансованості, достовірності, повноти і точності інформації.

Також відповідно до частини 3 статті 58 цього ж Закону до передвиборної агітації не належать офіційні повідомлення в період виборчого процесу (без коментарів, які можуть мати агітаційний характер, а також відео-, аудіозаписів, кінозйомок, фотоілюстрацій) про дії кандидатів на пост Президента України, пов'язані з виконанням ними посадових (службових) повноважень, передбачених Конституцією України або законами України.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.