10 квітня Центральна виборча комісія сформувала 9 окружних виборчих комісій у Київській області. Відтак під час повторного голосування працюватимуть по 63 члени комісій від кандидатів у президенти Володимира Зеленського та Петра Порошенка. Зі 126 осіб 91 працювала у першому турі виборів Президента України.

Після формування окружних виборчих комісій на Київщині для роботи у другому турі виборів Президента України, представники ОПОРИ проаналізували теперішній склад виборчих комісій і порівняли його з попереднім. Із 63 членів ОВК за поданням кандидата у Президенти Володимира Зеленського 27 осіб не брали участі у роботі комісій у першому турі виборів. А серед членів окружних виборчих комісій за поданням кандидата у Президенти Петра Порошенка без досвіду роботи у першому турі виборів – 8 осіб.

Натомість 8 членів комісій представляли Петра Порошенка у першому турі. Серед інших членів ОВК від Порошенка у першому турі Сергія Капліна представляли 8 осіб, 7 членів комісій працювали за поданням Василя Журавльова, Олександра Мороза та Юрія Тимошенка. Крім того, члени комісій у першому турі виборів Президента України працювали також від Володимира Петрова, Юлії Литвиненко, Ольги Богомолець, Інни Богословської, Юрія Бойка, Руслана Ригованова та Віталія Скоцика.

Серед 63 членів ОВК теперішнього складу від Володимира Зеленського, 8 осіб у першому турі виборів брали участь від цього ж кандидата. Інші ж члени ОВК Київщини у першому турі працювали за поданням 17 інших кандидатів у Президенти. Зокрема,  п'ять членів комісії – від Миколи Габера, четверо –  від Олега Ляшка, троє – від Валентина Наливайченка, по два члени – від Юрія Бойка та Юлії Тимошенко, по одному – від Олександра Вілкула, Анатолія Гриценка, Юрія Кармазіна, Руслана Кошулинського, Віктора Кривенка, Віталія Купрія, Андрія Новака, Сергія Носенка, Руслана Ригованова, Олександра Соловйова, Ігоря Шевченка та Олександра Шевченка.

Між тим, аналізуючи склад окружних виборчих комісій у розрізі територіальних виборчих округів, найбільше нових членів комісій у 95 виборчому окрузі (центр – Ірпінь), а найменше – у 97 виборчому окрузі (центр – Бровари) – у цій ОВК лише один член комісії не працював у першому турі виборів Президента України.

У 90 ВО члени комісії від кандидата у Президенти Володимира Зеленського у першому турі виборів працювали за поданням Володимира Зеленського,  Валентина Наливайченка, Віктора Кривенка, четверо членів комісії не мали досвіду роботи в ОВК у першому турі виборів. Члени ОВК від Петра Порошенка у попередньому турі  брали участь у роботі комісії від Петра Порошенка, Юрія Тимошенка, Олександра Мороза, Сергія Капліна та Василя Журавльова. Двоє участі не брали.

У складі ОВК 91 ВО четверо нових членів комісії. Між тим, ті члени ОВК, які наразі беруть участь у виборах від кандидата у президенти Володимира Зеленського, у першому турі працювали від Руслана Кошулинського, Олега Ляшка та Володимира Зеленського. Четверо членів комісії теперішнього складу в першому турі участі не брали. Всі члени цієї виборчої комісії від Петра Порошенка попередньо брали участь у виборах, зокрема від Юлії Литвиненко, Василя Журавльова, Володимира Петрова, Сергія Капліна, Олександра Мороза, Петра Порошенка та Юрія Тимошенка.

В ОВК 92 ВО шість нових членів комісії. Щодо попереднього представництва членів комісій у роботі ОВК під час голосування 31 березня: теперішні члени комісії від Володимира Зеленського, працювали за поданням самого Зеленського, Миколи Габера та Анатолія Гриценка. Члени комісії від Петра Порошенка під час першого туру працювали від Юрія Тимошенка, Віталія Скоцика, Сергія Капліна та Олександра Мороза. Двоє членів комісії у першому турі виборів участі у роботі ОВК не брали.

У 93 ВО двоє членів ОВК не брали участі у першому турі виборів Президента. Між тим, члени окружної виборчої комісії від Володимира Зеленського попередньо працювали від Миколи Габера, Валентина Наливайченка, Олега Ляшка, Андрія Новака та Ігоря Шевченка. А члени комісії від Петра Порошенка у попередньому складі ОВК працювали за поданням Юрія Бойка, Сергія Капліна, Олександра Мороза, Юрія Тимошенка, Петра Порошенка, Василя Журавльова та Руслана Ригованова.

Щодо 94 ВО – у складі ОВК 4 нових члени комісії. Від Володимира Зеленського у попередньому складі ОВК під час першого туру працювало чотири особи, зокрема за поданням Олександра Соловйова, Миколи Габера, Олега Ляшка та Володимира Зеленського. Члени новоствореної комісії від Петра Порошенка у попередньому складі працювали від Ольги Богомолець, Володимира Петрова, Василя Журавльова, Юлії Литвиненко, Петра Порошенка та Олександра Мороза.

У ОВК 95 ВО найбільше нових членів комісії серед ОВК області, вони складають половину від загального складу. Члени комісії від Володимира Зеленського працювали у складі ОВК під час першого туру виборів Президента від Юрія Кармазіна та від самого Володимира Зеленського. А члени ОВК від Петра Порошенка у першому турі виборів працювали у складі виборчої комісії за поданням Володимира Петрова, Петра Порошенка, Ольги Богомолець, Олександра Мороза та Юлії Литвиненко.

У складі ОВК 96 ВО троє нових членів комісії. Серед членів ОВК від Володимира Зеленського двоє не мали досвіду роботи у складі ОВК під час першого туру виборів Президента України, інші працювали  від Юрія Бойка, Сергія Носенка, Миколи Габера, Володимира Зеленського та Юлії Тимошенко. Члени окружної виборчої комісії від Петра Порошенка попередньо працювали у складі ОВК від Юрія Тимошенка, Володимира Петрова, Петра Порошенка, Юлії Литвиненко, Сергія Капліна та Василя Журавльова.

В окружній виборчій комісії 97 ВО лише один новий член комісії, всі інші попередньо працювали під час першого туру виборів Президента України. Відтак члени комісії від Володимира Зеленського працювали від Олега Ляшка, Валентина Наливайченка, Володимира Зеленського, Олександра Вілкула, Руслана Ригованова та Юлії Тимошенко. А члени комісії від Петра Порошенка попередньо працювали за поданням Юлії Литвиненко, Володимира Петрова, Сергія Капліна, Олександра Мороза, Василя Журавльова, Петра Порошенка та Юрія Тимошенка.

У 98 ВО в окружній виборчій комісії два нових члени, решта – мали досвід роботи у складі ОВК у під час першого туру виборів Президента України. Члени ОВК від Володимира Зеленського попередньо працювали у окружній виборчій комісії від Миколи Габера, Олександра Шевченка, Володимира Зеленського, Віталія Купрія та Юрія Бойка. А члени виборчої комісії від Петра Порошенка попередньо працювали від Юлії Литвиненко, Володимира Петрова, Василя Журавльова, Петра Порошенка, Юрія Тимошенка, Сергія Капліна та Інни Богословської.

Крім того, ОПОРА проаналізувала і попередній досвід роботи керівного складу новостворених ОВК у складі виборчих комісій під час інших виборчих кампаній.

Відтак, у 90 ВО голова ОВК Віталій Куценко від Володимира Зеленського раніше  був заступником голови окружної виборчої комісії у 93 ВО під час виборів  народних депутатів України у 2014 році від «Української  платформи «СОБОР» і членом ОВК у 94 ВО на Позачергових виборах Президента України у 2014 році від Петра Порошенка.

У 91 ВО голова ОВК Олег Кожокар від Володимира Зеленського попередньо двічі брав участь у виборах народних депутатів України. У 2012 році був членом окружної виборчої комісії  у 217 ВО від Християнсько-демократичної партії України, а у 2014 році був членом комісії у 91 ВО від «УДАР Віталія Кличка». Секретар ОВК 91 ВО Олександр Заплава від Петра Порошенка у 2012 році під час виборів народних депутатів України був членом окружної виборчої комісії 91 ВО від «Ліберальної партії України», а у 2014 році під час виборів народних депутатів України  був заступником голови комісії 91 ВО від «Партії регіонів».

Секретар ОВК 92 ВО Галина Чернецька-Попадюк, від Петра Порошенка, у 2012 році під час виборів народних депутатів України була членом окружної виборчої комісії 92 ВО від політичної партії України «Русь Єдина».

Голова окружної виборчої комісії 95 ВО Олексій Іванченко від Петра Порошенка  у 2015 році на місцевих виборах був членом комісії від «БПП «Солідарність».

У 96 ВО голова окружної виборчої комісії Олександр Короленко від Петра Порошенка  у 2014 році під час виборів народних депутатів України був членом комісії у 95 ВО від політичної  партії «Зелені».

Голова ОВК 97 ВО Олександр Скочко від Петра Порошенка  у 2012 році під час виборів народних депутатів був членом окружної виборчої комісії 97 ВО від політичної партії «Молодь до влади». У 2014 році під час виборів народних депутатів України був членом комісії 97 ВО від «УДАР». Того ж року на позачергових виборах Президента України був членом комісії 98 ВО від Петра Порошенка. А у 2015 році на місцевих виборах був членом комісії від «БПП «Солідарність».

У решти представників керівного складу новостворених окружних виборчих комісій Київської області попереднього досвіду роботи у інших виборчих кампаніях не зафіксовано.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)