У  випуску житомирської газети «Субота» №15, який вийшов друком 10 квітня, розміщені 5 матеріалів з ознаками «чорного піару» проти кандидата в Президенти Володимира Зеленського. Текст надрукований більшим кеглем і відрізняється з-поміж інших матеріалів.

У газеті 24 сторінки, 7 з яких – програма телепередач,  7 – матеріали про місцеві новини, 5 –рекламні оголошення, поради, гороскоп та анекдоти і 5 присвячені темі виборів та особі Володимира Зеленського.

Матеріали не містять маркування «політична реклама», від інших текстів їх відрізняє кегель шрифту.

На четвертій сторінці газети надрукований матеріал під заголовком: «Не втратити державу «по приколу» та підзаголовком: «Святослав Вакарчук закликав українців дуже відповідально підійти до виборів Президента під час війни».

Матеріал побудований у форматі розповіді про  «напружені вибори», рейтинги Зеленського та його команду, серіал «Слуга народу»та про відеозвернення Святослава Вакарчука.

«Виборці ототожнюють Зеленського з «народним героєм» Голобородьком. Але як може ставленик олігарха (а Зе-кандидат – це продукт образи Коломойського на чинного президента Порошенка) бути «народним»? Це штучний, неприродний образ – і, як зазначають оглядачі, ця безглуздість та награність відчувається і у поведінці всієї команди Зеленського, яка є збірною солянкою з кадрів Коломойського, перебіжчиків з інших політичних  таборів, «кварталівців» і ще бозна-кого. Вони «по приколу»  базікають про «якусь там»  війну і мир, про ЄС і НАТО, які для них є не більш ніж словами – а якщо виходити з серіалу, то саме міжнародна спільнота, а не Росія, є головним недоброзичливцем України. Але управління державою – це не жарти...», – йдеться в матеріалі.

Один абзац тексту присвячений відеозверненню Вакарчука, яке він поширив у мережі.  

На шостій сторінці текст під назвою: «Путін його переграє за декілька ходів. Військовий експерт Арестович про Зеленського і нову загрозу для України».  

«Між першим і другим турами президентських виборів усе більш актуальним стає питання: яким верховним головнокомандувачем може бути лідер перегонів, шоумен Володимир Зеленський? Для всіх цілком очевидно, що у нього немає необхідних знань і досвіду. До всього артист досі не спромігся чітко окреслити свою позицію з ключових питань: членство  України в НАТО і ЄС, війна на Донбасі, анексія Криму», – зазначено у першому абзаці тексту.

Далі цитата військового оглядача і блогера Олексія Арестовича з посиланням на UAportal та описана думка військових з приводу заяв Зеленського і прогнози його президентства. У тексті Зеленського називають «молодим, недосвідченим політиком», якому буде важче з Путіним, ніж Порошенку і якщо він «не поставить чіткий курс, не зможе переконати і довести своїми діями, а не словами, що зберігається курс на ЄС і НАТО, якщо не запропонує чіткої стратегії роботи по Донбасу і по Криму і по російській військовій загрозі взагалі, то армія відступиться від нього…». Підпис під матеріалом – Олексій Арестович.

Восьма сторінка теж присвячена Зеленському. Є колонка «Гарячі новини» кегель шрифту цих матеріалів суттєво відрізняється, текст про Володимира Зеленського надрукований втричі більшим кеглем. Матеріал має назву: «Я хочу, щоб переміг Зеленський». Автор – Зоя Казанжи, радник з комунікацій, громадський діяч. Матеріал написаний від першої особи.

«Я хочу, щоб переміг Зеленський. Щоб всі, хто зараз з піною біля рота доказує, що «Порошенко – враг нашего народа», відчули «покращення» зразу після інавгурації.  Я хочу, щоб ті, хто зараз не чує жодного аргументу і несамовито кричать про те, що «Вова их всех посадит», сіли першими. Щоб ті, хто потирає руки і регоче від того, як Вова «его вставил»,  реготав всі наступні 5 років – і аж до сліз...»,  – зазначено в першому абзаці матеріалу.  

Далі по тексту автор продовжує висловлювати свої думки на користь Порошенка і проти Зеленського.  «У нас є ще трохи часу, щоб розмовляти з тими, хто добросовісно помиляється.  Я не про ті 30 відсотків, яким хоч в очі пісяй, їм все божа роса..»., – зазначено в матеріалі. На завершення автор звертається до читачів: «А ви, ті, хто вибирає собі президента із телевізору, через півроку, з гиканням і улюканням, поженете його геть».

Кандидатам у Президенти  присвячені і 18 та 19 сторінки газети. Матеріали із заголовками: «СтопКомік. Кар'єра Володимира З., яку ще можна спинити» та «Порошенка не люблять, але можливо він все таки переможе. Чому?».

На початку першого матеріалу на ст. 18 зазначено: «Відколи в нашому викривленому і пожмаканому політичному просторі нарешті означилася нова і поки що не цілком виразно персоналізована істота під ніком Штаб Зеленського, з'явилася значно більше ясності. За це істоті ШЗ слід щиро подякувати. В будь-якому разі,  особисто я дуже вдячний їй за, наприклад, оцю заяву – «Штаб Зеленського: Питання віри, мови, історії треба винести за дужки до закінчення війни, в  якій попри нехлюйне користування висловом «викосити за дужки» , доволі чітко прорізається сенс другого туру і мого в ньому голосування...».  Підпис під матеріалом – Юрій Андрухович.

У тексті – розповідь від першої особи про те, що проект ЗЕ є «софт-версію старої Партії регіонів», «тихий реванш старих політичних профі під прикриттям «аполітичного» коміка-новачка» та думки з приводу перемоги у першому турі Володимира Зеленського.

У другому матеріалі на сторінці 19 мова йде теж про Зеленського:

«Зеленський був би слабкий президент, це вже абсолютно всім очевидно. А отже він буде піддатливим для впливу як вітчизняних олігархів, так і Росії. Це особливо небезпечно під час війни. Потрібно було покарати Порошенка в першому турі – Гриценком, Смешком,  Тимошенко чи Кошулинським. Але обрати Зеленського в другому турі – це покарати не Петра, а Україну», – йдеться на початку матеріалу.

Перша частина матеріалу присвячена досягненням Петра Порошенка: безвіз, Томос, співпраця з НАТО і США. Друга – що чекає Україну, якщо Президентом стане Зеленський: Приватбанк повернуть Коломойському, розірвана співпраця з МВФ, інфляція, зростання цін.

На звершення висновок: «У Порошенка так чи інакше все буде добре, він має гроші і дасть собі раду. А що буде з нами і з нашими дітьми? Ми залишимося беззахисними перед зазіханнями Росії, скоріш за все без міжнародної воєнної та фінансової підтримки».

Автор матеріалу – Євген Булавка, політолог.

У коментарі ОПОРІ довірена особа Володимира Зеленського по ВО №62 (м. Житомир) Євген Яремчук зазначив: «Потрапити безкоштовно в «таку» газету – це багато чого вартує. Ось мій коментар».

ОПОРА намагалася взяти коментар у представників газети «Субота», однак протягом дня 10 квітня на дзвінки не відповідали. ОПОРА надіслала лист на електронну пошту представнику газети з проханням прокоментувати.

Варто зазначити, що у попередньому номері газети «Субота» від 3 квітня надруковані три матеріали з ознаками «чорного піару» теж проти Зеленського під заголовками: «Нове обличчя» старого олігарха. «Жарт» Коломойського, який може стати трагедією для України. Моральні авторитети нації попереджають про небезпеку обрання Президентом маріонетки скандального олігарха»; «Слуга олігарха»; «Спалить себе і державу. Не секрет, що кандидат у президенти Зеленський – це проект одіозного олігарха Ігоря Коломойського» .

Як повідомляла ОПОРА, у друкованих виданнях Житомирської області: «Час плюс», «Звягель», «Народна трибуна», «Соборна площа» та «Субота» розміщені матеріали з ознаками «чорного піару» проти кандидата в Президенти Володимира Зеленського.

Відповідно до частини 5 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України» забороняється розповсюдження завідомо неправдивих відомостей про кандидата на пост Президента України. Засіб масової інформації, що оприлюднив інформацію, яку кандидат на пост Президента України вважає явно недостовірною, не пізніш як через три дні після дня оприлюднення таких матеріалів, але не пізніш як за два дні до дня виборів зобов'язаний надати кандидату на пост Президента України, партії, щодо яких поширено недостовірні відомості, на їх вимогу можливість спростувати такі матеріали: надати такий же ефірний час відповідно на телебаченні чи радіо або опублікувати в друкованому засобі масової інформації наданий кандидатом чи партією матеріал, який повинен бути набраний таким самим шрифтом і розміщений під рубрикою "спростування" на тому ж місці шпальти в обсязі не меншому, ніж обсяг повідомлення, що спростовується. Спростування повинно містити посилання на відповідні публікацію в друкованому засобі масової інформації, передачу на телебаченні, радіо та на факти, що спростовуються. Спростування має бути оприлюднене без додатків, коментарів та скорочень і здійснюватися за рахунок засобу масової інформації.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)