10 квітня Центральна виборча комісія на своєму засіданні сформувала склад 14 окружних виборчих комісій з виборів Президента України для організації підготовки та проведення повторного голосування 21 квітня 2019 року. ОПОРА проаналізувала кількісний та якісний склад комісій.

І Володимир Зеленський і Петро Порошенко мають однакову кількість представників у ОВК на Харківщині: по 98 членів. Кандидати поділили порівну між собою також і керівні посади і отримали по 7 голів комісії і секретарів.

При цьому на 168, 170, 173, 175 і 181 окрузі голови комісій залишились ті самі, що й були під час першого туру голосування. Загалом з 196 членів комісій 158 залишились працювати в тих же ОВК, що і у першому турі.

До складу окружних виборчих комісій ввійшли 112 жінок і 84 чоловіка. Посади голів поділені порівну — 7 чоловіків і 7 жінок, а ось серед секретарів переважають жінки: їх 9 проти 5 секретарів — чоловіків. Двоє наймолодших членів ОВК народились в 1997 році, а двоє найстарших в 1946 році.

ОПОРА нагадує, що відповідно до частини 5 статті 85 Закону України «Про вибори Президента України» для проведення повторного голосування з виборів Президента України Центральна виборча комісія не пізніш як за десять днів до дня повторного голосування за поданням кандидатів на пост Президента України, які включені до виборчого бюлетеня для повторного голосування, формує новий склад окружних виборчих комісій у кількості чотирнадцяти осіб — по сім осіб від кожного кандидата, включеного до виборчого бюлетеня для повторного голосування.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]
 
 
(#вибори; #opora; #опора)