Станом на 10 квітня в Запорізькій області процедурою тимчасової зміни місця голосування скористались 4 151 виборців. У трьох відділах ведення державного реєстру виборців зафіксовані черги громадян, які завітали для здійснення цієї процедури. Між тим, двом спостерігачам ОПОРИ відмовили у зміні місця голосування.

9 та 10 квітня 2019 року представники ОПОРИ відвідали відділи ведення державного реєстру виборців Запоріжжя та області. Незначні черги громадян, які прийшли аби пройти процедуру тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси були помічені у м. Мелітополь. Скупчення людей в очікуванні цієї процедури зафіксовані в приміщеннях районних адміністрацій Запорізької міської ради по Дніпровському та Олександрівському районах. В останньому працівниця відділення пояснила, що черга пов'язана із браком другої людини на робочому місці у зв'язку з хворобою, однак від офіційного коментаря відмовилася, зазначивши, що таку інформацію має надати керівництво районної адміністрації.

У відділі ведення Державного реєстру виборців у приміщенні районної адміністрації Запорізької міської ради по Шевченківському району (за адресою пр. Моторобудівельників, 34) начальниця відділу Олена Бойко відмовила офіційному спостерігачу ОПОРИ в тимчасовій зміні місця голосування без зміни виборчої адреси. Від офіційного коментаря співробітниця також відмовилася. Спершу пояснила відмову тим, що вони не здійснюють таку процедури в межах міста. Потім зазначила, що посвідчення спостерігача є не дійсним для другого туру виборів, оскільки на ньому стоїть підпис голови комісії ОВК, яка змінилася на цій посаді.

Нагадаємо, що порядок забезпечення тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни його виборчої адреси відповідно до Постанови ЦВК від 13 вересня 2012 року № 893 не містить згадок про заборону здійснення цієї процедури в межах міста, де мешкає громадянин. Також зазначається, що особі, якій відмовлено в задоволенні заяви, повідомляється про це у письмовій формі із зазначенням вичерпного переліку підстав відмови. А згідно з пінктом 5 Додатку до постанови Центральної виборчої комісії від 11 січня 2019 року № 54 офіційні спостерігачі від громадських організацій, до статутної діяльності яких належать питання виборчого процесу та спостереження за ним, зареєстровані в установленому законом порядку, яким надано дозвіл Центральною виборчою комісією мати офіційних спостерігачів на виборах Президента України, зареєстровані Центральною виборчою комісією до дня виборів Президента України, зберігають свій статус та продовжують здійснювати передбачені Законом повноваження під час повторного голосування.

ОПОРА зателефонувала до начальника відділу адміністрування Державного реєстру виборців Запорізької обласної державної адміністрації Сергія Масюкова із проханням розтлумачити ситуацію. Він зазначив: «Вся справа в чому, сьогодні 10 число. Зараз окрім того, що йде зміна місця голосування — вони ще й отримують інформацію для формування списків від міграційної служби, від РАЦСів, від органів реєстрації хто приїхав, хто виїхав за ці 9 днів квітня. Бо для того, щоб списки були більш актуальними треба всю цю інформацію включити. Можливо це пов'язано і з тим, що є з цього боку... Вважають, що таку зміну можна її і не робити. Якби ви межі міста полишали — питань у неї не виникло б. В межах міста зміна відбувається, коли охоронці здійснюють охорону громадського порядку і виборчої документації і тому подібне».

Як окремо пояснив Сергій Масюков, можливі черги пов'язані із тим, що наразі термін, під час якого можна  тимчасово змінити місце голосування без зміни виборчої адреси — затверджений лише до 15 квітня включно, що набагато менше, ніж перед першим туром голосування 31 березня.  Відділи ведення державного реєстру працюватимуть також 13 і 14 квітня з 10.00 до 15.00. Долучити працівників інших державних служб для зменшення черг не має можливості. Це пов'язано з тим, що для надання такої можливості треба перевірити чи є громадянин у реєстрі виборців, а доступ до нього мають лише працівники. Також він наголосив, що на наявність черг впливає і попереднє волевиявлення громадян. Зокрема, порадив перевіряти наявність себе у державному реєстрі виборців у міжвиборчий період. Щоб у разі неточностей, або зміни персональних даних завчасно узгоджувати ці питання.

Відомостями щодо заяв про тимчасову зміну місця голосування без зміни виборчої адреси станом на 9 квітня 16.21 поділилася з ОПОРОЮ керівниця апарату Запорізької обласної державної адміністрації Зінаїда Бойко. Згідно з ними загальна кількість заяв — 2 657, в межах територіального виборчого округу цією процедурою виявили бажання скористатися 235 людей. На жодну заяву не було відмови. Динаміку процесу можна простежити за даними відділу адміністрування державного реєстру виборців Запорізької ОДА наданими 10 квітня о 16.26. Згідно з ними громадянами України в Запорізькій області написано 4 151 така заява.

Для порівняння: станом на 27 березня 2019 було отримано 12 230 заяв, у 96 випадках відмовлено в межах ТВО №52. Щодо Олександрівського району м. Запоріжжя, де наразі спостерігаються черги, то в першому турі тут було подано 590 заяв.

Більше деталей про процедуру зміни місця голосування читайте за посиланням: http://l.oporaua.org/proholosuvaty

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.