5 квітня громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Луганській області звернувся до органів Національної поліції  щодо можливого факту підкупу виборців з боку штаба кандидата на посаду Президента України Петра Порошенка. Про це повідомляють представники ОПОРИ з Луганщини.

Зокрема, 5 квітня до ОПОРИ звернувся мешканець Сєвєродонецька Віталій Васильєв, який заявив, що брав участь у першому турі виборів президента України в якості агітатора кандидата на посаду Президента України Петра Порошенка (з 15 лютого до 29 березня), а також спостерігача на дільничній виборчій комісії № 441172 (106 територіальний виборчий округ з центром у Сєвєродонецьку). В якості доказів свого зв’язку зі штабом кандидата Петра Порошенка – насамперед, агітаційним проектом «Точка агітації», Віталій Васильєв надав фотокопії угод про провадження волонтерської діяльності з Громадською організацією «Солідарність» (в особі Воронкова Андрія Володимировича), копії журналів  перевірки агітаторів, анкет, контрольних листів перевірки, посвідчення спостерігача тощо.

Крім того, заявник підкреслив, що 27 березня представники штабу Петра Порошенка примушували його роздавати агітаційна матеріали без вихідних даних.

При цьому, він розповів, що попри умови «волонтерської угоди» з громадською організацією «Солідарність», він як агітатор отримував 200 гривень на день та додатково 10 гривень за заповнену анкету прихильника Петра Порошенка в агітаційному наметі. При цьому, заявник розкрив усю схему організації роботи та розподілу коштів: від очільника міського штабу до перевіряючих та рядових агітаторів з числа своїх «напарників». 

За його словами, звернутися по допомогу для захисту своїх  прав його спонукала невиплата боргу з боку представників міського штабу Петра Порошенка за роботу агітатора та спостерігача (2800 гривень за  роботу агітатором, 2640 гривень за зібрані анкети та 1000 гривень за роботу спостерігачем).  Усі отримані матеріали та контактні дані осіб, які фігурують у зверненні, передані для перевірки зазначених фактів органам Нацполіції.

Представникам ОПОРИ не вдалося отримати офіційний коментар жодного із зазначених у заяві представників штабу Петра Порошенка – вони не бажають спілкуватися із пресою.

Наразі органи Національної поліції ведуть перевірку вказаної інформації задля надання їй правової оцінки.

Нагадаємо, що відповідно до статті 64 Закону України «Про вибори Президента» забороняється укладення з виборцями за рахунок коштів виборчого фонду оплатних договорів на проведення передвиборної агітації.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)