Запорізький окружний адміністративний суд скасував постанову ОВК №74, якою спостерігачу ОПОРИ було відмовлено у розгляді скарги на дії ДВК. Позивачем виступив офіційний спостерігач Громадянської мережі ОПОРА в Запорізькій області .

5 квітня 2019 року до Запорізького окружного адміністративного суду надійшов позов від громадського омбудсмена із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Запорізькій області з проханням визнати протиправним та скасувати протокольне рішення ОВК №74 від 1 квітня.

В обґрунтуванні позову зазначалося, що ним 31 березня поточного року була подана скарга на згадану ОВК про порушення ДВК №230881 порядку проведення підготовчого засідання. В ній зазначалося, що  офіційний спостерігач ОПОРИ Денис Демидов прибув у день голосування о 07:07 на дільницю й дізнався, що члени ДВК розпочали  підготовче засідання о 6:45 годин, під час якого було відкрито сейф з виборчою документацією. Однак, в ч. 4 ст. 75 Закону України «Про вибори Президента України» йдеться,  що такі дії ДВК може проводити не раніш ніж за сорок п'ять хвилин до початку голосування. Крім того, члени комісії проголосували за видалення спостерігача, що суперечить ст. 11 та ч. 9 ст. 69 Закону України «Про вибори Президента України», де наголошується, що виборчий процес здійснюється  на засадах публічності та відкритості, а офіційний спостерігач має право перебувати на засіданні дільничної виборчої комісії.

1 квітня 2019 року ОВК в ТВО №74 розглянула скаргу та відмовила в її задоволенні із поясненням, що права суб'єкта звернення не були порушені. Громадський омбудсмен із захисту виборчих прав наголосив, що розгляд скарги відбувся без повідомлення позивача і без його участі.

7 квітня 2019 року Запорізький окружний адміністративний суд частково задовольнив позов  представника ОПОРИ, оскільки він оскаржував протокольне рішення, яке не підлягає оскарженню. Відтак суд розглянув правову доцільність постанови ОВК в ТВО №74 від 1 квітня 2019 року №65 «Про скаргу від офіційного спостерігача «Всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа «Опора»  на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року». За рішенням суду вона визнана протиправною та скасована.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.