Волинський окружний адміністративний суд 5 квітня задовольнив у повному обсязі позов спостерігача ОПОРИ щодо визнання протиправною та скасування постанови ОВК №23, відповідно до якої його видалили із безперервного засідання 2 квітня.

Спостерігач ОПОРИ на Волині Олег Макоїд звернувся до Волинського окружного адміністративного суду із позовом щодо визнання протиправним та скасування постанови ОВК №23, згідно із якою 2 квітня спостерігача видалили із безперервного засідання відповідної комісії. У ході судового засідання він описав обставини, за яких його видалили та розповів, що вважає, такі дії з боку комісії порушенням принципу рівних умов для спостерігачів.

«Я є спостерігачем ОПОРИ з 2012 року і вперше склалася така ситуація, коли мене видалили. Я вважаю, що у цій ситуації це було протиправним. Мене видалили після того, як я поставив питання щодо порушення процедури отримання документів від ДВК ОВК №23 в день виборів. Окрім того, пропозиція видалити мене надійшла від спостерігача від кандидатки Юлії Тимошенко Валерії Кудрявцевої», - зауважив Олег Макоїд.

До слова, на засідання представники ОВК №23 не з’явилися. Суддя Володимир Ковальчук повідомив, що до суду надходило клопотання щодо відкладення слухання. Однак згодом голова ОВК №23 подав відзив на позовну заяву, в якому були перераховані заперечення щодо позову. Зокрема, у ньому вказано, нібито наведені офіційним спостерігачем обставини не відповідають дійсності, надумані та безпідставні. Мовляв, спостерігач був відсутнім на засіданні тривалий час і з’являвся лише на короткі проміжки часу тощо. Також тут йшлося, що спостерігач покинув приміщення за допомогою правоохоронних органів. Відтак, у відзиві резюмовано, що постанову ОВК вважає підставною та законною, а в задоволенні позову спостерігача просить відмовити.

Зауважимо, що на відео, яке знімав представник ОПОРИ, чітко видно, що аби не загострювати конфлікт, він покинув приміщення сам після того, як на нього члени ОВК №23 тривалий час чинили психологічний тиск.

Громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА на Волині  представляла інтереси спостерігача в суді. Вона зауважила, що із засідання його видалили протиправно.

«Якщо б він справді вчиняв неправомірні дії чи перешкоджав, комісія повинна була зробити попередження. Якби після цього знову вчинив подібне, комісія мала б прийняти відповідне рішення. Цього зроблено не було».

Наголосила вона й на тому, що у самій постанові немає посилань на норму законодавства. Окрім того, не існує норми, яка вимагала  від спостерігача постійної присутності на засіданні, а інформація про виведення спостерігача правоохоронцем не відповідає дійсності.

Зрештою, колегія суддів у складі Володимира Ковальчука, Тетяни Димарчук та Руслана Денисюка оголосила рішення. Зауважили, що встановлено відсутність попередніх зауважень спостерігачу з боку членів ОВК тощо.

«Отже, вказане рішення ОВК №23 є протиправним та підлягає скасуванню, оскільки без попередження та належного мотивування виборчою комісією позбавлено офіційного спостерігача права бути присутнім на засіданні ОВК, що свідчить про те, що таке рішення прийняте з порушенням положень частини 11 статті 28, частини 11 статті 69 Закону України «Про вибори Президента України», - оголосив суддя. Відтак, судом було повністю задоволено позов спостерігача ОПОРИ,  визнано протиправним та скасовано вказану постанову ОВК. Строк на оскарження даного рішення з боку ОВК – два дні.

Нагадаємо, що конфліктна ситуація між спостерігачем ОПОРИ і членами ОВК №23 виникла через недотримання останніми встановленого законодавством порядку прийняття та розгляду документів дільничних виборчих комісій окружною виборчою комісією.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.