У Житомирі 3 квітня суд випустив під заставу 10 тисяч гривень члена дільничної виборчої комісії, який вночі 1 квітня накинувся на 24-річну працівницю поліції після того, як вона зробила  йому зауваження.

Повідомлення про це опубліковане на сайті Головного Управління Національної поліції у Житомирській області.

«3 квітня суд розглянув клопотання слідчих про взяття під варту підозрюваного у спричиненні тілесних ушкоджень 24-річній поліцейській на виборчій дільниці, що мало місце уночі 1 квітня. За рішенням слідчого судді Богунського районного суду м. Житомира чоловікові обрано запобіжний захід у вигляді грошової застави у розмірі 10 тисяч гривень», – йдеться у повідомленні на сайті ГУ НПУ.

По іншим порушенням, зафіксованим у день голосування, результатів розслідування поки що немає. Про це у коментарі ОПОРІ 5 квітня розповіла керівниця відділу комунікації Головного управління Національної поліції в Житомирській області Алла Ващенко:

 «Крім того, що ми оприлюднили на сайті, поки що інформації по інших порушеннях немає».

Житомирянин Олександр (ім’я змінене) 5 квітня розповів ОПОРІ, що інцидент стався на дільниці № 181354, що знаходилась по вулиці Рильського, 9.  Цей член ДВК був представником кандидата в Президенти Юлії Литвиненко.

«Цей чоловік член комісії від кандидата Юлії Литвиненко. Його дружина теж в комісії від Петра Порошенка. Сварку розпочали ці чоловік з дружиною, вони спершу сварилися з секретарем комісії, звинувачуючи її в тому, що затягується процес підрахунку голосів, поліцейська заступилась за секретаря, зробила зауваження цьому чоловіку, а він накинувся на неї з стусанами», – розповів житомирянин.

ОПОРА намагалася перевірити цю інформацію та отримати коментар довіреної особи Порошенка по ВО №62  Вікторії Рогач, однак на дзвінки вона не відповідає. 

Як повідомляла ОПОРА, у Житомирі вночі, 1 квітня, на одній із дільниць член ДВК накинувся на 24-річну працівницю поліції. Поліцейська знаходилась в окремій кімнаті приміщення дільничної виборчої комісії, коли туди зайшли двоє її членів, чоловік та жінка, та почали голосно і у грубій формі виказувати невдоволення тривалістю оформлення документів по підрахунку голосів. Лейтенант поліції зробила зауваження обом щодо етикету і дотримання порядку.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)