Окружна виборча комісія з виборів Президента України територіального виборчого округу №201 3 квітня задовольнила в повному обсязі скаргу офіційного спостерігача від Громадянської мережі ОПОРА щодо рішення дільничної виборчої комісії №730506 (студмістечко), позбавити його бути присутнім на засіданні ДВК. Також, ОВК прийняла рішення скасувати рішення ДВК щодо позбавлення права присутності на своєму засіданні офіційного спостерігача від ОПОРИ, оформлене актом №1 від 31.03.2019 р.

Офіційна спостерігачка Громадянської мережі ОПОРА оскаржила до окружної виборчої комісії №201 рішення дільничної виборчої комісії №730506 територіального виборчого округу №201, яким її було позбавлено права присутності на підсумковому засідання дільничної виборчої комісії під час підрахунку голосів. Таке рішення дільнична комісія прийняла  31 березня після 23.00 год. після закриття виборчої дільниці для підрахунку голосів перед безпосереднім підрахунком виборчих бюлетенів, про що комісія склала акт.

За словами омбудсмена із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА, вказане рішення дільничної виборчої комісії №730506 територіального виборчого округу №201 є протиправним, оскільки без попередження та належного мотивування виборча комісія позбавила офіційного спостерігача права бути присутнім на своєму засіданні. Це свідчить про те, що таке рішення прийняте в порушення положень частини 11 стаття 28, частини 11 ст. 69 Закону України «Про вибори Президента України».

Окрім того, прийняттям ДВК такого протиправного рішення порушено право офіційного спостерігача бути присутнім на засідання виборчої комісії, що закріплене в ч. 9 ст. 28 та ч. 9 ст. 60 Закону України «Про вибори Президента України».

ОВК №201 скаргу спостерігачки задовольнила визнала протиправним та скасувала рішення ДВК. №730506.

«Подібна діяльність є неприпустимою з боку виборчих комісій і у випадку безпідставного видалення наших спостерігачів з ДВК ми завжди будемо оскаржувати такі дії та робити все можливе для притягнення винних до відповідальності», - зазначив координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Чернівецькій області.

Нагадуємо, що при підрахунку голосів дільнична виборча комісія №730506 проголосувала за те, щоб вилучити спостерігачку ОПОРИ з підсумкового засідання після того, як вона зробила зауваження щодо виявленого порушення. 

Спостерігачка ОПОРИ з цього приводу також викликала поліцію та написала заяву щодо перешкоджання діяльності офіційного спостерігача. Відповідно до частини 1 статті 157 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність за перешкоджання діяльності офіційного спостерігача при виконанні ним своїх повноважень 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)