Найбільш розповсюдженими причинами перерахунку голосів на дільницях Миколаївщини стали механічні помилки, недотримання порядку транспортування та зберігання виборчої документації, неуважність членів ДВК. На одній з ОВК невідома жінка викрала один примірник протоколу.

2 квітня на ТВО № 127 відбувався повторний підрахунок голосів виборців, які голосували на дільниці № 480782. Причиною стали помилки у протоколі, допущені під час підрахунку голосів. Зокрема, комісія «загубила» 30 голосів за Юрія Бойка (помилково вказали 336 голосів замість 366), а також, за словами членів ДВК, вони заплутались у формулюваннях пунктів протоколу і  внесли 14 голосів осіб, які проголосували за місцем перебування, до пункту 2 протоколу про підрахунок голосів виборців, котрі здійснювали волевиявлення безпосередньо на виборчій дільниці.

Окружна виборча комісія ТВО №128 1 квітня призначила повторний підрахунок голосів виборців на дільниці №480799 через те, що був порушений порядок транспортування виборчої документації. Згідно з частиною 7 статті 79 Закону України «Про вибори Президента України» «перший і другий примірники протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, а за наявності − і відповідні примірники протоколу з поміткою «Уточнений» запаковуються». За словами членів дільничної виборчої комісії, сталася прикрість: голова ДВК, чоловік поважного віку, просто забув заклеїти пакет. Після повторного підрахунку відомості протоколу були враховані у протоколі окружної комісії.

2 квітня окружна виборча комісія ТВО №129 перерахувала бюлетені з дільниці №480911. Справа в тому, що о 6 годині ранку 1 квітня біля приміщення ОВК до членів ДВК, за словами голови комісії Галини Картавцевої, підійшла невідома жінка, яка представилася членом окружкому, та попросила передати їй протоколи ДВК. Її обличчя здалося голові комісії знайомим, тому вона передала невідомій сейв-пакет з протоколами. Жінка його відкрила, дістала звідти перший примірник протоколу і втекла. На місце інциденту викликали поліцію. Наразі вирішується питання про порушення кримінального провадження за частиною 1 статті 157 Кримінального кодексу України «Перешкоджання здійсненню виборчого права», що карається обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк, повідомляє ГУ Національної поліції в Миколаївській області.

Усі дані, отримані в результаті перерахунку, зійшлися з даними другого примірника протоколу ДВК №480911, за винятком кількості голосів, зарахованих Роману Безсмертному. Члени ОВК проголосували за те, щоб визнати бюлетень із двома помітками за вищезазначеного кандидата недійсним.

На ТВО № 130 2 квітня відбувався перерахунок бюлетенів із дільниці №480609. Члени комісії припустилися помилки в заповнені протоколу, вписавши цифру «0» замість «1» напроти кандидата Юрія Кармазіна.

Окружна комісія ТВО №131 1 квітня проводила повторний підрахунок голосів  на дільниці № 480199. Виявилося, що при складанні протоколу була допущена помилка в пункті 9, а саме неправильно зазначена кількість виборців, які взяли участь у голосуванні. Як пояснила голова ДВК, комісія не врахувала дев’ятьох виборців, котрі голосували за місцем перебування. Окрім того, передчасно були погашені протоколи, тому члени ДВК не змогли скласти уточнений протокол.

На ТВО №132 1-2 квітня перераховували голоси виборців, отримані з восьми дільниць: № 480002, 480023, 480691, 480381, 480382, 480675, 480399, 480680, бо комісія завчасно погасила протоколи або недотрималась порядку транспортування виборчої документації. А на ДВК №480381 під час підрахунку члени комісії знайшли бюлетень із двома відбитками печатки. Проте шляхом голосування вирішили визнати його дійсним.

«Перерахунки бюлетенів на окружних виборчих дільницях № 127-132 затягнули процес встановлення підсумків голосування. Це може свідчити про недостатній рівень підготовки деяких членів ДВК», − коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:
 
(#вибори; #opora; #опора)