На офіційному сайті Центральної виборчої комісії оприлюднені дані з протоколів всіх окружних виборчих комісій Тернопільської області. За електронними підрахунками, лідером виборчих перегонів у Тернопільській області є Петро Порошенко.

2 квітня Центральна виборча комісія завершила опрацювання електронних протоколів окружних виборчих комісій Тернопільської області. Кандидатом, який набрав найбільшу кількість голосів в регіоні, є чинний Президент Петро Порошенко. Він лідирує у всіх територіальних виборчих округах області. За нього в окрузі №163 проголосували 25,9% виборців, в окрузі №164 – 21%, в окрузі №165 – 26,2%, в окрузі №166 – 23,9% і в окрузі №167 – 24,7%.

Порядок прийняття та розгляд документів дільничних виборчих комісій окружною виборчою комісією, встановлення підсумків голосування в межах територіального виборчого округу та складання відповідного протоколу описаний у статтях 82 та 83 Закону України «Про вибори Президента України». Цей процес може тривати кілька днів. Кінцевий термін для встановлення підсумків голосування в межах округу вказаний у частині 8 статті 83 Закону (не пізніше ніж на п'ятий день з дня проведення виборів).

До прикладу, як повідомив спостерігачам ОПОРИ заступник голови ОВК округу №163 Володимир Бойко, окружна комісія повертала протоколи ДВК на доопрацювання та складання протоколу з позначкою «Уточнений». За його словами, причиною були описки, виправлення, замальовування і підтирання у переданих протоколах.

Відповідно до частини 7 статті 82 Закону в разі виявлення у протоколі дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців, помилок, неточностей, які можна усунути без повторного підрахунку голосів виборців, окружна виборча комісія приймає рішення, зобов’язати дільничну виборчу комісію виправити виявлені недоліки шляхом складання протоколу з позначкою «Уточнений».

Відповідно до частини 1 статті 84 Закону та календарного плану Центральна виборча комісія до 10 квітня включно має встановити результати виборів Президента України та прийняти рішення про призначення повторних виборів (другого туру).

Відповідно до частини 1 статті 85 Закону повторне голосування призначається Центральною виборчою комісією на третю неділю після дня виборів. Таким чином другий тур відбудеться 21 квітня.

Виборцям, які у день проведення другого туру будуть перебувати не за місцем реєстрації необхідно скористатись процедурою тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси. Зробити це можна буде після офіційного оголошення ЦВК результатів, але лише до 15 квітня. Покрокову інструкцію читайте за посиланням: https://www.l.oporaua.org/proholosuvaty.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.