Громадянська мережа ОПОРА провела паралельний підрахунок голосів, за результатами якого Володимир Зеленський набирає 30,1%, Петро Порошенко – 15,7%. Про це під час прес-конференції у Краматорську розповіла координаторка спостереження ОПОРИ за виборами в Донецькій області.

ОПОРА проводила паралельний підрахунок голосів, використовуючи спеціальну методологію, за якою вибірка є репрезентативною. Похибка складає 0,7%. «За цим підрахунком, 30,1% виборців підтримали Володимира Зеленського, 15,7% виборців – голоси за Петра Порошенка, 13,3%  — за Юлію Тимошенко, 11,5% — за Юрія Бойка», — розказала координаторка.

На Донеччині 849 102 виборці взяли участь у голосуванні. Найбільша активність голосування припала на проміжок з 12 до 16 години.  

«ОПОРА також проводила моніторинг того, як працюють комісії, як починається ранкове засідання в комісіях, о котрій воно власне розпочалось, о котрій відкрились дільниці. І ми бачимо, що більшість комісій розпочало своє засідання вчасно, на більшості дільниць був кворум і майже всі дільниці в Україні відкрилися у відповідності до законодавства о 8 годині ранку. Буквально 0,23% по Україні відкрилися після 8:30 через певні технічні проблеми, які були у них під час ранкового засідання», — акцентувала координаторка спостереження ОПОРИ за виборами на Донеччині.

Водночас у Краматорську в день виборів спостерігачі ОПОРИ зафіксували агітаційні матеріали кандидата у Президенти України Руслана Кошулинського. Навпроти міської ради на інформаційному стенді були виявлені агітаційні матеріали із зображенням відповідного кандидата. Довготерміновий спостерігач викликав поліцію та склав заяву. Також спостерігачі ОПОРИ у Дружківці виявили факт, коли людина не приходила протягом дня до дільниці і не брала участь у голосуванні, а навпроти її прізвища у списку виборців містився підпис. Спостерігачі ОПОРИ також звернулись з цією інформацією до поліції.

«Нам надійшла інформація від громадської організації «Передові правові ініціативи» про те, що у Торецьку вони фіксують ряд порушень. Та ми поки що не можемо їх озвучити, бо ще перевіряємо цю інформацію. Адже ми, власне, можемо спиратися лише на ті факти, які отримуємо від наших спостерігачів та ті, які ми вже самі перевіряли», — зазначила під час брифінгу ОПОРИ у Краматорську координаторка спостереження ОПОРИ за виборами в Донецькій області.

Окрім вище озвучених фактів, представникам ОПОРИ на Донеччині у день виборів надійшла інформація, що співробітники двох металургійних підприємств у Маріуполі занепокоєні стосовно можливості взяти участь у виборах Президента. Працівники комбінатів імені Ілліча та «Азовсталь» стурбовані, що через 12-годинний графік роботи не зможуть взяти участь у виборах.

У коментарі ОПОРІ директорка департаменту по зв’язкам з громадськістю групи «Метінвест» Олена Махова заперечила відповідну інформацію.

«По-перше, робочий графік на заводах  «ІЛЛІЧА» та «АЗОВСТАЛЬ» 12-годинний, с 07:00 до 19:00, а виборчі дільниці працюють, відповідно, з восьмої ранку до двадцятої. Тому наші співробітники мають змогу проголосувати. По-друге, якщо співробітники звертаються до керівництва підрозділів, їх відпускають з роботи на годину раніше, за умови, що вони працюють в обід. Тож абсолютно всі наші співробітники, які мають бажання виявити громадянську позицію, мають час це зробити», - прокоментувала Олена Махова.

Загалом, голосування на території Донецької області пройшло без серйозних та масових порушень.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Громадське спостереження за виборами Президента України на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.