У Дніпровському районі виборець виявила ручку з чорнилом, яке зникає. На Оболоні комендант гуртожитку ймовірно намагалась зафіксувати, хто з його мешканців прийшов на дільницю. В Печерському районі спостерігачі ОПОРИ стали свідками двох випадків фотофіксації волевиявлення. На Подолі невідомий погрожував голові ДВК. Поліція відкрила три кримінальні провадження. Про те, як минули день голосування та ніч підрахунку голосів у Києві – читайте в матеріалі ОПОРИ.

За словами координатора спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Києві, загалом процес голосування й встановлення результатів волевиявлення в Києві можна охарактеризувати як такий, що відповідав демократичним принципам та нормам законодавства. Спостерігачі ОПОРИ в столиці зафіксували низку порушень, які, однак, не могли кардинальним чином вплинути на результати голосування.

«Наші спостерігачі намагалися максимально ефективно та оперативно реагувати на всі повідомлення, які надходили. Виборці в Києві різними каналами зв’язку активно повідомляли нам про порушення їхніх прав. Наприклад, на Виноградарі громадяни виявили дублювання одного з листів у списку виборців. Таким чином декілька десятків людей потенційно могли проголосувати двічі. Крім того, спостерігачами ОПОРИ було виявлено два факти контрольованого голосування, а також низку випадків фотографування бюлетенів. У кількох випадках громадяни, паспортні дані яких не співпадали з інформацією в списках виборців, надавали членам комісій документи, які підтверджують зміну прізвища, імені тощо. Члени комісій надавали таким виборцям можливість проголосувати, попри те що така процедура не передбачена законодавством. Про всі інциденти спостерігачі оперативно інформували компетентні органи й складали відповідні акти про порушення. Представникам комісій та правоохоронних органів варто врахувати порушення, які мали місце під час дня голосування, щоб запобігти аналогічним інцидентам у другому турі виборів», – вважає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА.

Голосіївський район

У Голосіївському районі столиці ОПОРА не зафіксувала порушень норм законодавства. У кількох випадках спостерігачам вдалося запобігти порушенням. Зокрема, на виборчій дільниці №800064 члени комісії хотіли видати бюлетень на підставі довідки про зміну прописки. Після зауваження спостерігача ОПОРИ громадянці відмовили.

На ОВК №211 на вечірньому засіданні під час розгляду протоколів спостерігач ОПОРИ зафіксував факти порушення процедури транспортування виборчої документації, а саме члени комісій деяких ДВК привозили розпечатані пакети з протоколами, що не відповідає вимогам частини 1 статті 81 Закону «Про вибори Президента України». Крім того, спостерігач став свідком того, як деякі члени комісій «уточнювали» протоколи просто на місці, перед будівлею ОВК.

Представники дільничних комісій чекають на прийом документів в ОВК №211

Дарницький район

На виборчих дільницях №800111 та №800087 спостерігачі ОПОРИ зафіксували видачу бюлетенів особам, прізвища яких в документах відрізнялись від прізвищ у списках виборців. Спостерігачі склали три акти про порушення. На виборчій дільниці №800087 спостерігач ОПОРИ виявив факт фотофіксації волевиявлення. Він повідомив комісію про порушення, а поліцейські, на прохання голови комісії, затримали порушника. Після надання письмових свідчень його відпустили.

На виборчій дільниці №800087 спостерігач ОПОРИ також зафіксував фотографування бюлетеня. Він повідомив про це поліцію та склав Акт про порушення.

Деснянський район

На виборчій дільниці №800316 спостерігач ОПОРИ зафіксувала ймовірне порушення законодавчої норми про заборону контрольованого голосування. Офіційний спостерігач від Всеукраїнської громадської організації «Солідарна молодь» Микола Шивко мав при собі список із переліком квартир на окремому листку та «інструкцію агітатора в день виборів». На місце інциденту викликали правоохоронців. Спостерігач ОПОРИ написала до поліції заяву з проханням взяти до уваги надані нею фото- та відеоматеріали.

На виборчій дільниці №800221 мав місце випадок фотографування бюлетеня. Спостерігач ОПОРИ склав Акт про виявлення порушення.

На ОВК №213 спостерігач ОПОРИ зафіксував пакети з виборчою документацією ДВК №800252, що прибули в розкритому вигляді. Пакети з виборчої дільниці №800294 були запаковані неналежним чином.

Дніпровський район

На виборчій дільниці №800417 виборець виявила ручку з чорнилом, що зникає. Цей інцидент привернув до дільниці увагу поліції, журналістів та спостерігачів. Проте під час підрахунку голосів зі скриньок дістали лише один незаповнений бюлетень із майже 1800 виданих на руки виборцям. Спостерігач ОПОРИ зафіксував, що кількість виданих виборцям бюлетенів та бюлетенів, які дістали зі скриньок, співпала.

На виборчій дільниці №801075 ДВК склала акт про те, що член комісії, який вперше працює на виборах, видав бюлетень виборцю, не відокремивши контрольний талон. Про це він одразу повідомив комісію. Під час підрахунку голосів ДВК ухвалила рішення визнати бюлетень дійсним.

На виборчій дільниці №800383 спостерігач ОПОРИ зафіксував випадок фотографування виборцем свого бюлетеня. На дільницю прибула слідчо-оперативна група, яка взяла у порушника пояснення. Члени комісії склали Акт про порушення.

На ОВК №216 при виявленні порушень вимог до транспортування виборчої документації окремими ДВК (№800437 – не запакований протокол,  №800189, №800182 – порушення вимог щодо пакування виборчих бюлетенів) комісія, всупереч вимогам ч. 4 та ч. 9 статті 82 Закону «Про вибори Президента України», приймала таку документацію та ухвалювала рішення про врахування відомостей з протоколів підрахунку голосів. На неодноразові зауваження спостерігачів ОПОРИ та інших суб'єктів виборчого процесу члени комісії не реагували та заперечували очевидні факти порушення цілісності пакування. Також члени ОВК №216 після відкриття засідання на дві години у повному складі покинули приміщення.

На ОВК №215 (Деснянський та Дніпровський райони) члени комісії не дозволяли спостерігачу ОПОРИ фотографувати протоколи про підрахунок голосів, а також уточнені протоколи. Аргументували тим, що сфотографувати їх і зробити копії нібито можна було лише на ДВК.

Оболонський район

На виборчій дільниці №800516 в Оболонському районі Києва спостерігач ОПОРИ зафіксував, що один з офіційних спостерігачів ймовірно контролює явку виборців. Спостерігач від ГО «Український центр демократичного суспільства» Марія Дядечко, ймовірно, записувала виборців, які взяли участь у голосуванні. Спостерігач ОПОРИ зафіксував на відео листочок з відмітками навпроти номерів квартири. Як вдалося з’ясувати, Дядечко є комендантом одного з житлових гуртожитків й знає більшість мешканців в обличчя. Спостерігачі ОПОРИ склали акт про ймовірний випадок контрольованого голосування й викликали поліцію та слідчо-оперативну групу. Правоохоронці зафіксували свідчення присутніх, сфотографували зошит Дядечко, а саму жінку відпустили.

На виборчій дільниці №800493 виборець наполягала на голосуванні, хоча в списку виборців фігурувала під дівочим прізвищем. Вона надала копію свідоцтва про шлюб, копію старого паспорта та новий паспорт з новим прізвищем. Виборець зазначила, що в телефонному режимі проконсультувалася з відділом ведення Державного реєстру виборців і їй сказали, що вона зможе проголосувати. Голова ДВК  зателефонувала голові ОВК №217 і він через гучний зв’язок в присутності спостерігача ОПОРИ порадив дозволити виборцю голосувати за рішенням ДВК. Зрештою члени комісії надали громадянці можливість проголосувати. При цьому член комісії зробив у списку виборців примітку, що є порушенням законодавчих норм. Спостерігач ОПОРИ склала Акт про порушення.

На виборчій дільниці №800577 спостерігач ОПОРИ зафіксував, що на руках у членів комісії є водночас актуальний та попередній списки виборців. Це створювало потенційну можливість, що виборці зможуть проголосувати двічі. Спостерігач склав Акт про виявлення порушення.

Печерський район

На виборчій дільниці №800608 спостерігачі зафіксували два факти фотофіксації волевиявлення. Порушників затримали. Голова комісії викликав поліцію, яка склала протокол. Члени комісії склали акти про порушення.

Подільський район

На виборчій дільниці №800634 спостерігач ОПОРИ зафіксував присутність трьох осіб, один з яких погрожував голові комісії. При цьому поліцейський, який був на дільниці, не реагував на звернення спостерігача і ніяк не запобігав ескалації конфлікту. Видалити цих людей з дільниці вдалося лише після виклику чергового наряду Подільського управління поліції ГУНП м. Києва. За півгодини до закриття дільниці ці ж троє осіб повернулися. Жінка показала посвідчення журналіста. Однак після завершення голосування першим же рішенням комісія ухвалила видалити їх з дільниці.

На виборчій дільниці №800657 члени комісії взагалі не вели протокол вечірнього засідання ДВК, а ранковий протокол написали вже постфактум. Також спостерігач ОПОРИ зафіксував спробу порушення принципу таємного голосування. На підсумковому засіданні комісії була присутня стороння особа, яка представилася організатором спостерігачів від кандидата в Президенти Юлії Тимошенко. Після зауваження вона залишила дільницю. Після завершення підрахунку голосів голова комісії ймовірно забрала печатку до приміщення ОВК, що заборонено законодавством.

Дитяча цікавість vs. таємниця голосування. ВД №800657

На виборчій дільниці №800680 спостерігач ОПОРИ зафіксував порушення принципу таємниці голосування, а саме декілька випадків заповнення бюлетенів за межами кабінки. Також члени комісії видали бюлетень особі, яка повинна була голосувати вдома. Голова ДВК ухвалила таке рішення попри заперечення спостерігача ОПОРИ. Після цього члени комісії здійснювали спроби чинити моральний тиск на спостерігача ОПОРИ. Після завершення голосування голова ДВК не вела належним чином вечірнє засідання, відмовлялась показати спостерігачеві протокол й нецензурно лаялась. Коли протокол знайшовся, спостерігач зафіксував, що на ньому бракує підписів – члени комісії дописали їх пізніше і лише тоді дозволили сфотографувати. Також голова комісії відмовилася ставити печатку до того, як ОВК прийме документи. Після завершення підрахунку голосів голова ймовірно взяла з собою печатку в ОВК.

Під час засідання ОВК №220 в приміщення без реєстрації намагалась потрапити стороння особа, яка називала себе адвокатом. Після того, як спостерігач ОПОРИ звернув на це увагу комісії, особа залишила приміщення.

Святошинський район

Серед найбільш поширених порушень на дільницях у Святошинському районі – недостатня кількість кабінок та скриньок. Також на двох дільницях (№800811 та №800759) бюлетенів було менше, ніж осіб у списках виборців. Інформаційні плакати на деяких дільницях були розміщені в хаотичному порядку або «за рейтинговістю», а не за абеткою, як цього вимагає законодавство. Спостерігачі зафіксували також випадки, коли всі плакати лежали на столі скріплені «книжечкою».

Інформаційні плакати, складені «книжечкою» на ВД №800788

На виборчій дільниці №800788 мав місце випадок фотографування волевиявлення, на виборчій дільниці №800736 – два аналогічних інциденти. Щодо всіх випадків спостерігачі ОПОРИ склали акти про порушення та повідомили поліцію.

«За шторкою ніхто не побачить?» Фотографування бюлетеня на ВД №800788

На виборчій дільниці №800736 до списків виборців потрапила особа, яка померла десять років тому.

Також спостерігачі зафіксували випадки, коли на дільниці приходили виборці, які мали голосувати вдома.

На ОВК №218 члени комісії повідомили спостерігачу ОПОРИ, що на деяких пакетах з виборчою документацією не вказано час пакування. Також члени комісії зафіксували невідповідність кількості бюлетенів у протоколі, після чого почали перевіряти цілісність упаковки.

Попри те, що за ОВК №219 юридично було закріплене приміщення на вул. Крамського, 10, фактично в день голосування засідання комісії відбувалося за адресою пр. Перемоги, 97. Це стало несподіванкою для багатьох офіційних спостерігачів, довірених осіб та членів ДВК, які після завершення підрахунку голосів спершу приїжджали саме за старою адресою.

Солом’янський район

У приміщенні виборчої дільниці №800855 на столі лежав примірник газети «Солом’янка», яка містила ознаки агітації за кандидата в Президенти Петра Порошенка. Після того як спостерігач ОПОРИ зробив зауваження, голова комісії прибрав газету.

На виборчій дільниці №800855 та двічі на виборчій дільниці №800897 мали місце випадки фотографування бюлетенів. Щодо всіх інцидентів спостерігачі ОПОРИ склали акти про порушення та повідомили поліцію. Також спостерігачі зафіксували випадки, коли на дільниці приходили виборці, які мали голосувати вдома. Перед відбуттям до ОВК голова ДВК №800855 забрав з собою печатку, що заборонено законодавством. Спостерігач викликав правоохоронців через лінію 102. Представники поліції, які працювали на дільниці, проігнорували зауваження спостерігача. Також члени комісії на дільниці №800855 не знайшли в що запакувати виборчу документацію, тому відправили одного зі спостерігачів у магазин за скотчем.

На ОВК №222 спостерігачі ОПОРИ зафіксували випадки, коли члени комісії шляхом голосування ухвалювали рішення виправити/дописати протокол ДВК, що заборонено законодавством.

Члени ОВК №222 правлять протоколи ДВК

Шевченківський район

На початку дня голосування на виборчій дільниці №801032 знаходилися інформаційні плакати про кандидатів Дмитра Добродомова та Євгенія Мураєва, які зняли свої кандидатури. Після звернення спостерігача ОПОРИ до голови комісії плакати прибрали. Кілька виборців проголосували поза межами кабінки. Деякі громадяни не знайшли себе в списках виборців. Водночас там були присутні померлі особи.

На виборчій дільниці №801055 спостерігач ОПОРИ зафіксував присутність сторонніх осіб, які ймовірно збирали дані про явку. Голова комісії систематично ігнорував звернення з цього приводу. Під час підрахунку голосів у скриньці для голосування вдома спостерігач ОПОРИ виявив факт відсутності другого контрольного талону. Члени комісії проігнорували звернення спостерігача і врахували бюлетені під час підрахунку голосів. У зв’язку з цим спостерігач ОПОРИ склав Акт про порушення та звернувся до поліції.

Члени ДВК №801055 вирішують врахувати бюлетені зі скриньки попри відсутність в ній другого контрольного талону

На виборчій дільниці №800986 спостерігач ОПОРИ зафіксував факт перебування в приміщенні людини, яка представлялася журналістом, але не мала дійсного журналістського посвідчення. Спостерігач склав Акт про порушення з приводу цього інциденту. Також один з виборців перед вкиданням в урну публічно продемонстрував свій бюлетень.

На виборчій дільниці №801009 деякі громадяни зверталися до членів комісії зі скаргами про відсутність свого прізвища у списках виборців. Водночас виборці вказували членам комісії на присутність у списках покійних родичів та людей, які не проживають за вказаними адресами. Члени комісії вносили скарги в журнал. Декілька осіб заповнили бюлетені за межами кабінок для голосування. На всі порушення спостерігач ОПОРИ звертала увагу голови та заступника голови виборчої комісії.

Ранок після дня голосування. Представники дільничних комісій сперечаються за місце в черзі перед ОВК№223. Фото та відео ОПОРИ

Статистика поліції

Згідно з офіційними даними Головного управління Національної поліції в м. Києві, протягом дня голосування правоохоронці зареєстрували 232 повідомлення про порушення, які стосувалися виборчого процесу. Зокрема, поліція склала чотири адміністративних протоколи (на трьох членів ДВК та виборця, який прийшов на дільницю у нетверезому стані) і розпочала три кримінальні провадження.

Слідчі Дарницького управління поліції розпочали кримінальне провадження за ч. 1 ст. 158-1 Кримінального кодексу за фактом викрадення бюлетеня з виборчої дільниці. Також слідчий відділ Дніпровського управління поліції відкрив кримінальне провадження за ч. 1 ст. 158-2  ККУ (Незаконне знищення виборчої документації або документів референдуму) з приводу інциденту з чорнилом, яке зникає, що мав місце на дільниці в Дніпровському районі. В Солом’янському районі столиці поліція відреагувала на повідомлення про те, що на одній із дільниць члени виборчої комісії підписали протокол до підведення підсумків голосування. Слідчі розпочали кримінальне провадження за ч. 3 ст. 158 ККУ (Надання неправдивих відомостей до органу ведення Державного реєстру виборців або фальсифікація виборчих документів, документів референдуму, підсумків голосування або відомостей Державного реєстру виборців).

Як розповіла в коментарі ОПОРІ начальник відділу комунікації ГУНП у м. Києві Оксана Блищик, керівництво столичної поліції загалом позитивно оцінює роботу правоохоронців протягом дня голосування. Зокрема, начальник поліції Києва Андрій Крищенко наголосив, що і поліцейські, і представники Нацгвардії та Державної служби надзвичайних ситуацій, на його думку, впоралися із завданнями щодо належного забезпечення виборчого процесу.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.