На Черкащині 30 відсотків виборців віддали свої голоси за кандидатуру Володимира Зеленського, другу сходинку за результатами підрахунку протоколів по регіону посіла Юлія Тимошенко, третю – чинний президент Петро Порошенко. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ з посиланням на попередні результати ЦВК за електронним підрахунком голосів.

Так, Володимир Зеленський переміг на всіх семи округах області, найбільший відсоток голосів здобувши на ТВО №198 (центр – місто Сміла) – 33,63%. Загалом в Черкаській області за нього проголосували 184 984 виборці.

Другу сходинку на Черкащині посіла Юлія Тимошенко. Її підтримали більш ніж 102 тисячі виборців, тобто 16,7%. Найбільше голосів їй приніс округ №199 з центром у Жашкові – 19 025. Загалом за підрахунками протоколів Тимошенко посіла другу сходинку у п’яти із семи  виборчих округів.

Третім в Черкаській області фінішує чинний президент Петро Порошенко. За нього тут проголосували 75 091 виборця. Найбільше голосів він набрав на окрузі №194 (Черкаси) – 13 207. Це єдиний округ, де Порошенко став другим. У інших він обіймав 3-4 сходинку.

Інші кандидати в Президенти на Черкащині отримали таку підтримку: Ігор Смешко – 66 164 голосів, Анатолій Гриценко – 57 907, Олег Ляшко – 49 802, Юрій Бойко – 33 880 голосів.

«Попри деяку критику, напругу, проблеми із програмним забезпеченням, режим роботи і ще чимало не надто сприятливих факторів, комісії доволі швидко встановили результати, тож слід віддати їм належне і подякувати за роботу. Однак варто було б нагадати, щоб вони не допускали вже традиційних порушень, коли дільниці, які вони відправляють на уточнення чи дооформлення документації, займаються цим прямо в стінах окружної комісії і часом за вказівкою чи й сприяння ОВК», – коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Черкаській області.

Нагадаємо, активність виборців на Черкащині станом на 20 годину склала 63,16% від загальної кількості зареєстрованих. При цьому загальноукраїнська активність, за інформацією ОПОРИ, становить 63,2%. Найактивніше в області голосували на окрузі №194.

Для порівняння, на позачергових виборах Президента у 2014 році активність виборців на Черкащині – 65,5% (по країні – 59,48%), у 2010 – під час першого туру – 63,97% (по країні 66,76%), у 2004 – під час першого туру – 75,62% (по країні – 74,92%), 1999 – під час першого туру 75,58% (по країні – 70,19%).

Результати паралельного підрахунку голосів від ОПОРИ можна переглянути ТУТ.

Як повідомляє ОПОРА, чергові вибори Президента України 31 березня 2019 року відбулись у конкурентних умовах та із дотриманням базових стандартів справжніх виборів, а випадки порушення національного законодавства не стали критичною перешкодою для реалізації громадянами свого права обирати і бути обраними. 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.