Представники ОПОРИ у Чернівецькій області у день голосування фіксували незначні порушення та здійснювали паралельний підрахунок голосів на основі протоколів, отриманих на засіданнях дільничних виборчих комісій. Про це під час прес-конференції 1 квітня розповів координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Чернівецькій області.

Представник ОПОРИ зазначив: «Чергові вибори Президента України 31 березня 2019 року відбулись у конкурентних умовах та із дотриманням базових стандартів справжніх виборів, а випадки порушення національного законодавства не стали критичною перешкодою для реалізації громадянами свого права обирати і бути обраними.  Протягом усього виборчого процесу спостерігачі ОПОРИ виявляли факти недотримання виборчого законодавства, які необхідно ще ефективно і політично неупереджено розслідувати. У низці випадків ці порушення мали загрозливий характер, а тому забезпечення принципу невідворотності покарання за виборчі злочини є першочерговим завданням держави. Але, як засвідчують попередні висновки спостереження ОПОРИ, виборчий процес та його результати відображають реальний розподіл електоральних позицій громадян України».

Перші порушення були зв'язані з роботою комісії: одна дільниця у Чернівцях № 730478 відкрилась із запізненням, а саме о  8:30, через відсутність кворуму на засіданні.  У м. Стороженець на ВД №730338 спостерігачі помітили, що виборець у кабінці фотографував бюлетень. Про це вони повідомили правоохоронні органи, які приїхали на виклик. Особа, яка фотографувала бюлетень, видалила фотографію та пояснила, що фото робилося для себе. У м. Чернівці на ВД №730506 та №730512 теж фіксували факти фотографування бюлетеня. Виборець з 730506-ї дільниці повідомив, що фотографував для того, щоб показати мамі, за кого проголосував.

Відповідно до частини 1 статті 7 Закону «Про вибори Президента України», голосування має бути таємним. Фотографування, відеофіксація в будь-який спосіб результатів волевиявлення виборців у кабіні для таємного голосування, а також демонстрація виборцем результатів волевиявлення у приміщенні для голосування забороняються і є порушенням таємниці голосування.

Також спостерігачка ОПОРИ у Чернівцях фіксувала дільниці, де наявна кількість виборчих бюлетенів на дільницях менша, ніж кількість виборців в уточнених списках виборців. На дільниці №730542 приміщення для голосування перенесли на другий поверх. Не всі виборці про це знали. У с. Чудей виборець виніс бюлетень за межі виборчої дільниці. Спостерігачка ОПОРИ викликала поліцію. На ВД № 730278 запрошення на вибори прийшло жінці, яка вже померла, а її син, який прийшов голосувати, не був включений у виборчий список. Також на дільниці люди приходили голосувати без паспорта. Члени ДВК відправляли виборців по документи. Випадки того, що люди приходили голосувати на дільниці без документів, фіксували і на інших дільницях.

На дільниці № 730425 у с. Млинки Хотинського району виборцю видали бюлетень по закордонному паспорту. Нагадуємо, що закордонний або дипломатичний паспорт не дає права зробити волевиявлення на території України. На ВД № 730398 спостерігачі ОПОРИ фіксували псування виборчих програм кандидатів. Програма одного кандидата була розмальована, а програму іншого кандидата порвали.

На дільниці № 730200 змінилось місце роботи комісії. В запрошеннях, які роздавались виборцям, була записана адреса школи, але фактичне місце голосування і місце засідання комісії було у клубі.

Загалом по дільницях у області спостерігачі фіксували поодинокі випадки, коли виборець не був включений у список виборців. У Чернівцях виборець не зміг проголосувати, через те, що не був включений в уточнений список виборців,  хоча у попередніх списках був.

Також виборці на дільницях № 505-507 зазначали, що адреса дільниці, на якій вони голосували на минулих виборах, – на цих виборах змінилась.

На ВД № 730331у м. Заставна було зафіксовано розміщення скриньок для голосування за кабінками, через що виборці не могли їх одразу знайти.

На виборчій дільниці у с. Вашківці виборець закинув у виборчу скриньку для голосування власний бюлетень разом з аркушем паперу зі списком виборців. Голова ОВК у 202-му окрузі повідомив спостерігачці від ОПОРИ, що на дільниці склали акт про даний випадок і звернулися до ОВК та Державного реєстру виборців щодо отримання цього ж листа із загального списку виборців. У даному списку зазначалися прізвища 64 виборців.

Уже при підрахунку голосів дільнична виборча комісія №730506 (студмістечко) проголосувала за те, щоб вилучити спостерігачку ОПОРИ з підсумкового засідання після того, як вона зробила зауваження щодо виявленого порушення. 

Спостерігачка ОПОРИ викликала поліцію та написала заяву щодо перешкоджання діяльності офіційного спостерігача. Відповідно до частини 1 статті 157 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність за перешкоджання діяльності офіційного спостерігача при виконанні ним своїх повноважень.

Також спостерігачі ОПОРИ перевірили деякі приміщення дільничних виборчих комісій щодо їх доступності для людей з інвалідністю. Виявлено дільниці, де людям з інвалідністю не забезпечений вільний доступ у приміщення ДВК.

У Чернівцях на ВД № 730454 місце для голосування знаходиться на третьому поверсі. Ліфтів немає. Виборчі дільниці  №730250, 730237, 730200, 730425, 730331, 730240, 730398 не обладнані пандусами.

У м. Хотин дільниця №730396 знаходиться на другому поверсі, ліфта немає. Двом виборцям у присутності спостерігачів зносили виборчі бюлетені.

Що стосується явки, то за інформацією, зібраною спостерігачами ОПОРИ, станом на 20 годину, 31 березня 2019 року, 56,1% мешканців Чернівецької області проголосували на чергових виборах Президента. 

Станом на 20:00 годину, в окрузі №201 проголосували 59,92%. В окрузі №202 — 55,48%, в окрузі №203 — 52,02%, в окрузі №204 —  57%.

Результати паралельного підрахунку голосів

31 березня Громадянська мережа ОПОРА здійснювала паралельний підрахунок голосів виборців на основі репрезентативної для всієї України та статистично обґрунтованої вибірки. Базуючись на звітах 1296 з 1304 спеціально підготовлених та офіційно зареєстрованих спостерігачів, ОПОРА може заявити з 95% впевненістю про такі результати президентських виборів (1296 із 1304 спостерігачів, 99,4% виборчих дільниць з 836047 голосів):

Кандидати

Результат

Похибка

Зеленський Володимир

30.1%

0.7%

Порошенко Петро

15.7%

0.7%

Тимошенко Юлія

13.3%

0.4%

Бойко Юрій

11.5%

0.7%

Гриценко Анатолій

6.8%

0.4%

Смешко Ігор

5.9%

0.3%

Ляшко Олег

5.5%

0.3%

Вілкул Олександр

4.1%

0.3%

Тимошенко Юрій

0.6%

0.1%

Сума голосів за всіх інших кандидатів

5.1%

0.4%

Кількість недійсних бюлетенів

1.3%

0.1%

Паралельний підрахунок голосів (ППГ) є ефективним методом, який застосовують незалежні громадські спостерігачі для систематичної оцінки голосування в день виборів, включаючи підрахунок результатів на виборчих дільницях. ППГ дає можливість незалежно перевірити офіційні результати, оголошені Центральною виборчою комісією (ЦВК). ППГ здійснюється на основі звітів спеціально підготованих спостерігачів, які оцінюють якість процесу на виборчих дільницях. На відміну від екзит-полів, ППГ не включає опитування громадян щодо здійсненого ними вибору. При ППГ відбувається підрахунок фактичної кількості голосів, відданих виборчій дільниці, яка включена до моніторингу.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)