На Тернопільщині спостерігачі ОПОРИ у день голосування зафіксували порушення, які стосувалися організації процедури голосування та відсутності людей у списках виборців. Також спостерігачами виявлені випадки, коли наявна кількість бюлетенів на дільницях була меншою необхідної. Окрім цього на кількох дільницях комісії не розмістили інформаційні плакати у приміщенні для голосування. Про це та про результати паралельного підрахунку голосів Громадянської мережі ОПОРА розповіли її представники під час прес-конференції 1 квітня в Тернополі.

Регіональний координатор повідомив присутнім, що порушення, які були зафіксовані під час виборів Президента України 31 березня, за оцінкою ОПОРИ, не мали масового характеру та не могли суттєво вплинути на кінцеві результати волевиявлення громадян і сам хід голосування.

Також він проінформував про результати паралельного підрахунку голосів виборців, який здійснювала Громадянська мережа ОПОРА у день голосування. Він вказав, що цей метод ОПОРА використовує з 2010 року і він базується на фактичних даних статистичної вибірки, що репрезентує всю Україну.

На основі підрахунків ОПОРИ, у другий тур виходять Володимир Зеленський та Петро Порошенко. Їхні показники відповідно складають 30,1% та 15,7% при похибці 0,7%. Із повним звітом та заявою ОПОРИ щодо попередніх результатів спостереження на виборах Президента України можна ознайомитися на сайті.

Координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Тернопільській області розповіла про перебіг дня голосування в регіоні та порушення, які фіксували спостерігачі.

Чотири дільничні виборчі комісії у Теребовлянському, Бережанському та Борщівському районах не розмістили інформаційні плакати про кандидатів на пост Президента України у приміщенні для голосування. Цей факт мав знаки порушення частини 5 статті 74 Закону України «Про вибори Президента України».

Також спостерігачі ОПОРИ зафіксували випадки, коли наявна кількість виборчих бюлетенів на дільницях була менша ніж кількість виборців в уточнених списках виборців. Ця проблема стосувалася окремих виборчих дільниць у Збаразькому, Шумському, Підволочиському, Лановецькому, Монастириському, Бучацькому і Кременецькому районах, що має ознаки порушення частини 7 статті 71 Закону України «Про вибори Президента України».

На чотирьох виборчих дільницях, які розтащовані у місті Тернополі, а також Збаразькому, Монастириському і Гусятинському районах, було зафіксоване процедурне порушення, коли лише один член комісії організовував процедуру голосування для виборців. Це суперечить частині 1 статті 76 Закону України «Про вибори Президента України», де зазначено, що на виборчій дільниці два члени дільничної виборчої комісії надають виборцю можливість проголосувати.

31 березня прес-служба Національної поліції повідомила, що правоохоронці зареєстрували 47 повідомлень, пов’язаних з виборами. А за одним із них було відкрито кримінальне провадження за статтею 159 Кримінального Кодексу України. Цей випадок стосувався порушення таємниці голосування, статті 7 Закону України «Про вибори Президента України».

Координаторка сказала, що спостерігачі ОПОРИ також зафіксували випадок, коли на виборчій дільниці у місті Тернополі виборець, за її словами заради жарту, сфотографувала свій бюлетень. «Але, після зауваження голови ДВК, вона видалила це фото»,- додала вона.

Спостерігачі ОПОРИ також зафіксували випадок, коли протоколи з дільничної виборчої комісії до окружної виборчої комісії округу № 166 доставляли незапаковані. Цей факт мав ознаки порушення кількох статей Закону України «Про вибори Президента України», а саме частини 23 статті 28, частини 7 та 10 статті 79, і частини 1 статті 81.

Поза тим, протягом дня голосування до представників ОПОРИ надійшла низка звернень громадян, які повідомляли про те, що вони не включені у списки виборців і не мають можливості проголосувати. А також про виявлені випадки, коли у список виборців були включені особи, які не зареєстровані за вказаною адресою.

Громадянська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРИ зауважила, що у Тернопільській області суттєвих порушень не було. За її словами, про це свідчить той факт, що у день голосування в Тернопільські міськрайоний і окружний адміністративний суди заяви про порушення від суб’єктів виборчого процесу не надходили.

Вона звернулася до тих, хто виявив помилки у списках виборців, з проханням якнайшвидше звернутися в органи Державного реєстру виборців, щоб виправити їх і надалі мати можливість скористатися своїм правом голосу.

Також нагадав, що виборці, які скористалися процедурою тимчасової зміни місця голосування, перед другим туром виборів повинні пройти її знову.

Загалом, за даними сайту Центральної виборчої комісії, майже 66% мешканці Тернопільської області взяли участь у чергових виборах Президента України. Найвища явка громадян була зафіксована в окрузі №165, там проголосувало приблизно 68,2% виборців. Найнижча активність була в окрузі №167, правом голосу скористалися близько 64% громадян.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.