31 березня військовослужбовці, які під час виконання своїх обов'язків перебувають на Донеччині та Луганщині, змогли взяти участь у чергових виборах Президента України. Загалом на території двох областей було створено 79 подібних дільниць. ОПОРА дізналась деталі, як проходило голосування саме на цих спецдільницях.

Спостерігачі ОПОРИ перебували на низці спеціальних виборчих дільниць в межах Донецької області у день голосування.

«Ми опитали наших спостерігачів з приводу того, які умови на подібних дільницях, як відбувався сам процес виборів. Наші спостерігачі зазначили, що там існували всі умови для того, щоб виборці змогли проголосувати. Процес участі військових у голосуванні був досить активним», - розказала координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Донецькій області.

У коментарі ОПОРІ полковник, начальник відділу морально-психологічного забезпечення Об'єднано-командного пункту Об'єднаних сил Євген Коваленко розповів, що голосування на спеціальних виборчих дільницях пройшло в рамках закону та без інцидентів.

«Голосування на спеціальних дільницях для військових пройшло організовано. Проте, було і кілька випадків провокацій. Зокрема телефоном надходила інформація, що дві наші дільниці у Маріуполі заміновані, але після перевірки нашими спеціалістами цих дільниць, нічого не було виявлено. Тому дільниці продовжили свою роботу. Після закриття дільниць, надходила інформація, що процес голосування завершився і станом на 20.00 31 березня, інформації щодо порушень на спецдільницях – також не надходило. Явка становила 88% особового складу», - розказав ОПОРІ полковник Євген Коваленко.

У той же час, представникам ОПОРИ на Донеччині надійшла інформація від члена ДВК №000005 стосовно правопорушень виборчого законодавства під час голосування військових. За інформацією члена цієї ДВК, представники командування неодноразово відвідували дільницю та голосували від імені інших військових, які на цей момент перебували у шпиталі, поза межами частини.

ОПОРА озвучила цей факт полковнику Євгену Коваленку та отримала коментар відносно цього випадку. «Такої інформації у нас немає. Якщо військовий потрапив до шпиталя, то бюлетені, передбачені для голосування цих людей, просто не використовувались. Кожен член дільниці виконував свої обов'язки. І кожен з них  знає про відповідальність, яку несе згідно із законом «Про вибори Президента України». Особисто я, не знаю звідки така інформація. Принаймні, у мене її немає», - зазначив полковник, начальник відділу морально-психологічного забезпечення Об'єднано-командного пункту Об'єднаних сил Євген Коваленко.

Також ОПОРІ на Донеччині надійшла інформація від довіреної особи кандидата у Президенти Олександра Шевченка Світлани Рудь стосовно проблем зі спостереженням на одній із спецдільниць у Краматорську. За її ж словами, потрапити до дільниці вона змогла лише після того, як викликала поліцію. Раніше пані Світлана інформувала про незадовільний стан однієї спецдільниці у Краматорську.  

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Громадське спостереження за виборами Президента України на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.