31 березня інтернет-видання «Дружковка на ладонях» розмістило інформацію про факти виявлення на двох дільничних виборчих дільницях ручок, чорнила яких зникали за 15-20 хвилин після їхнього використання. ОПОРА з'ясувала деталі.

За інформацією журналістів видання «Дружковка на ладонях», перший випадок використання на виборчій дільниці у Дружківці ручки зі зникаючими чорнилами був зафіксований близько 14 години. Відзначається, що ззовні ручка нічим не відрізняється від звичайних. Журналісти перевірили факт наявності в ручці зникаючого чорнила і через кілька хвилин переконалися, що чорнила зникли і на аркуші паперу залишилися лише вм'ятини від написаного. Пізніше з'явилося ще одне повідомлення про факт виявлення такої ж ручки, але вже на іншій дільниці.

ОПОРА звернулась до співробітників Національної поліції, аби дізнатись їхню позицію та отримати підтвердження даного факту.

«Звернення по факту виявлення ручок зі зникаючими чорнилами на ДВК у Дружківці надходило до співробітників Нацполіції. Зараз Дружківська поліція проводить перевірку, збирає матеріали для надання кваліфікованої правої оцінки.  Якщо за результатами перевірки стане відомо, що дії невідомих осіб підпадають під кримінальну відповідальність, відомості по цьому матеріалу будуть внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Згідно зі ст. 20 Закону України «Про звернення громадян», у співробітників Національної поліції є 30 діб на проведення відповідної перевірки», - у коментарі ОПОРІ зазначила прес-офіцер краматорського відділу ГУНП в Донецькій області Валерія Осіпець.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Громадське спостереження за виборами Президента України на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.